default-image

Εξυγίανση της Ελλάδας προβλέπει ο Γιούνκερ

Ελλάδα
Εξυγίανση της Ελλάδας προβλέπει ο Γιούνκερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αισιοδοξία του, ότι, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα έχει εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις για το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού, παρά τις εισηγήσεις της τρόικας, καθώς τα επόμενα χρόνια η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος θα έχει εξυγιανθεί.

Μάλιστα αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια για την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά, όπως τόνισε, από τη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο παρατήρησε πως τα αποτελέσματα των προσπαθειών και των θυσιών δεν έχουν φτάσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο τραγικό, όπως το χαρακτήρισε, ποσοστό της ανεργίας των νέων που φθάνει στην Ελλάδα στο 60%.

Μιλώντας γενικότερα για τους ανέργους στην Ευρωζώνη, είπε χαρακτηριστικά πως σχηματίζουν το 18ο κράτος της. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η διάθεση κονδυλίου ύψους 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, προκειμένου να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τέλος τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τις προσπάθειές της, λέγοντας: «Πετύχατε στις προσπάθειές σας με εξυπνάδα, ευφυΐα και με την καρδιά σας. Πίσω από τους αριθμούς είστε Έλληνες και αξίζετε πολλά».

Τον κ. Γιούνκερ τίμησε σήμερα το ΕΒΕΑ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επέδωσε στον κ. Γιούνκερ τιμητικό μετάλλιο, για την πολύχρονη προσφορά του στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ευρώπης.

Προλογίζοντας τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ο κ. Μίχαλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να λειτουργήσει η κρίση ως όχημα για την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οράματος.

«Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε η ευρωπαϊκή ιδέα οφείλεται στην ανάδυση μιας διχαστικής και λαϊκίστικης ρητορικής. Μιας ρητορικής που στηρίχθηκε σε προσβλητικά στερεότυπα και στην αναζήτηση εξωτερικών ενόχων και εχθρών.

Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, όχι μόνο επιδείνωσαν την κρίση, αλλά δημιούργησαν το έδαφος για την ενίσχυση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές για τη συγκρότηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού, είναι ανάγκη να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αποκατάσταση ενός ενωτικού κλίματος», κατέληξε.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News