Ελλάδα

Κίνδυνος επιστροφής των κονδυλίων από το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Κομισιόν

Οι αργοί ρυθμοί υλοποίησης του Ελληνικού Κτηματολογίου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου και να υποχρεώσουν σε επιστροφή κονδυλίων που έχει διαθέσει η ΕΕ, παρά την παράταση που έχει δοθεί, αφήνει να εννοηθεί ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης J. Hahn απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην απάντησή του εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει ότι «Κατά την περίοδο 2000-2006, το έργο για την κατάρτιση του Κτηματολογίου χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με περίπου 80 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί…

Στο τέλος της περιόδου 2000-2006, ορισμένα στοιχεία του εν λόγω έργου έλειπαν. Συνεπώς, το έργο συμπεριελήφθη στον κατάλογο των «ημιτελών έργων» που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους έως τον Μάρτιο του 2013. Ύστερα από απόφαση της Επιτροπής, η εν λόγω προθεσμία παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, λόγω έκτακτων οικονομικών συγκυριών. Εάν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως την εν λόγω ημερομηνία, θα εφαρμοστεί δημοσιονομική διόρθωση για το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του έργου».

Ο επίτροπος τονίζει, επίσης, ότι «το εν λόγω έργο αφορά κυρίως την ψηφιοποίηση των ενεργών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στις αστικές περιοχές χωρίς καμία μορφή σύνδεσης μεταξύ της ψηφιοποίησης των ενεργών τίτλων ιδιοκτησίας και της νομικής επικύρωσης των εμπράγματων δικαιωμάτων, η οποία θα χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, η πρόοδος των εργασιών για την  κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου βρίσκεται μόλις σε ποσοστό 17% κάλυψης του συνολικού έργου κτηματογράφησης της χώρας σε περίοδο 17 ετών, πράγμα που συνιστά ρυθμό εκτέλεσής του κάτω του 1% ανά έτος, παρά το γεγονός ότι ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ έχει στο ίδιο διάστημα δαπανηθεί -περίπου κατ' αναλογία - από τέλη ιδιοκτητών ακινήτων, εγχώριους και κοινοτικούς πόρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια