default-image

"Νομοσχέδιο εξυπηρέτησης των τραπεζών"

Ελλάδα
"Νομοσχέδιο εξυπηρέτησης των τραπεζών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης χαρακτήρισε το νομοθέτημα για τους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια, «το Νομοσχέδιο εξυπηρέτησης των τραπεζών».

Όπως είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων «δεν υπάρχει η βούληση να υπάρξουν ελαφρύνσεις στους δανειολήπτες, αντιθέτως υποστήριξε πως καταλύεται η ιδιοκτησία. «Πάμε για δήμευση της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες είναι έτοιμες να αναλάβουν την είσπραξη των φόρων και μαζί με τις εισπρακτικές εταιρείες των τραπεζών να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίσει την πρώτη κατοικία του Έλληνα και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο πλειστηριασμού είτε για χρέη προς το Δημόσιο είτε για χρέη προς την τράπεζα. «Το κεραμίδι στο σπίτι του Έλληνα είναι ιερό και όσιο και δεν μπορεί να παραδοθεί σε καμία τράπεζα κατ' εντολή καμίας τρόικας», τόνισε, ενώ ζήτησε κούρεμα κατά 50% των στεγαστικών δανείων των πολιτών και απαντώντας στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα ανέφερε ότι το 50% του στεγαστικών αντιστοιχεί σε 35 εκατ. ευρώ όταν «σε μία νύχτα με μία πράξη στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ χαρίστηκαν 12 δισ. ευρώ».

Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης απέρριψε την τροπολογία της ΔΗΜΑΡ με την οποία η απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία επεκτείνετο μέχρι το 2015 εξηγώντας πως η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το ζήτημα το τελευταίο δίμηνο του 2013.

Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η απαγόρευση ισχύει μέχρι τέλη του 2013 και υπενθύμισε ότι «η πρακτική των κυβερνήσεων είναι να νομοθετούν το τελευταίο δίμηνο του έτους» για το θέμα. «Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον τον προβληματισμό, αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του», είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με την μέγιστη κοινωνική ευαισθησία».

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέρριψε όλες τις άλλες τροπολογίες της ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας ότι «αλλάζουν την αρχιτεκτονική του νομοσχέδιου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα». Πάντως αποδέχθηκε την τροπολογία βουλευτών με την οποία δεν επιτρέπεται κατάσχεση από λογαριασμούς που είναι μέχρι 1.500 ευρώ (έως τώρα ήταν 2.000).

Τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που ανοίγει το θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών, φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς όμως να έχει προσκομίσει στοιχεία για την κλιμάκωση των κόκκινων δανείων, είπε ο Γιώργος Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να θεσπίσει κλιμακωτά κίνητρα τα οποία να είναι γενναιότερα για τα περισσότερο φτωχά νοικοκυριά. Όπως επεσήμανε ενώ ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων είναι πάνω από 200.000 ευρώ, με το νομοσχέδιο τίθενται, ως οροφή για την προσφυγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, τα 180.000 ευρώ.

Ακόμη πρότεινε να περάσει στο νόμο η νομολογία των δικαστηρίων που εκδικάζουν υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και που με βάση τις αποφάσεις ο μέσος όρος στο κούρεμα είναι της τάξεως του 50%. «Το νομοσχέδιο δεν απαντάει στο πρόβλημα. Είναι θεμελιωμένο στις ανάγκες των τραπεζών ενόψει της αξιολόγησης του Νοεμβρίου», τόνισε. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης είπε ότι το θέμα των πλειστηριασμών το άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση με άκομψο τρόπο και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση.

«Προκλήθηκε ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες. Και αυτό το κλίμα το καλοβλέπουν και διάφοροι κερδοσκόποι. Υπάρχει ένα θέμα για το πώς λειτουργεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Είτε έχουμε κοινή λειτουργία είτε όχι», είπε ο κ. Μωραϊτης και αναφέρθηκε σε πρακτικές που υπονομεύουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και επέμεινε ότι χρειάζονται γενναιότερα μέτρα για να μπορέσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης περισσότεροι δανειολήπτες. Το ΠΑΣΟΚ πάντως ψηφίσει το νομοσχέδιο.  

Το θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να ξεκαθαριστεί από τώρα διότι οι εκβιασμοί και οι πιέσεις δημιουργούν άσχημο κλίμα, σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε την κατάργηση της διάταξης για την αμνήστευση υποθέσεων απιστίας στελεχών τραπεζών για δάνεια σε Νομικά Πρόσωπα του Δημόσιου Τομέα.

Την πρόθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ξεκαθάρισε η Ραχήλ Μακρή. «Καταψηφίζουμε διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του λαού και δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που επιβάλλεται από την τρόικα για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες, ένα νομοσχέδιο με έναν τίτλο που απλώς επιχειρεί να δικαιολογήσει τα δεινά που εσείς προκαλέσατε στους πολίτες», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση η βουλευτής.

«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο σύνολο των παράνομων και τοκογλυφικών όρων που έχουν θέσει οι τράπεζες», δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και κατήγγειλε ότι οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν πλήθος καταχρηστικών όρων. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στο φαινόμενο της αύξησης των αυτοκτονιών και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν το συνέταξε κανείς από την κυβέρνηση, το έφτιαξαν οι τράπεζες.

«Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθείτε επιδιώκεται να δοθεί μια ρεαλιστική λύση, μια προοπτική διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Όμως οι στόχοι δεν εκπληρούνται ούτε και οι ανάγκες ικανοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε», δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνοντας ότι απαιτούνται σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. Εκτίμησε επίσης ότι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα διευκόλυνσης θα περιορίσουν το σύνολο των νοικοκυριών που θα κάνουν χρήση των διατάξεων.

Για την τροπολογία για το πάγωμα των πλειστηριασμών, η κ. Ξηροτύρη κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι θα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση. Ακόμη εξήγησε ότι το κόμμα της αποφάσισε να καταθέσει την τροπολογία διότι άνοιξε μεγάλη συζήτηση για το θέμα και γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι το ΔΝΤ πιέζει για την άρση της αναστολής. «Εμείς υποστηρίζουμε τη ρητή απαγόρευση της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και επανέφερε την πρόταση για κούρεμα των δανείων.

«Δεν συμφωνούμε τα λαϊκά στρώματα να δανείζονται για να καλύπτουν ανάγκες υγείας και παιδείας. Εσείς υποχρεώσατε τα λαϊκά νοικοκυριά να πάρουν φοιτητικά δάνεια και έρχεστε και τους λέτε να βάλουν υποθήκη την πρώτη κατοικία για να μπούνε στο πρόγραμμα διευκόλυνσης», δήλωσε τέλος ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News