Ελλάδα

Οι πρώτες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Την ώρα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δηλώνει ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες 2.000 αποχωρήσεις απο το Δημόσιο, η Τρόικα δίνει περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου για τις πρώτες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη. Σταμάτη αναζητεί έναν μεγάλο φορέα-οργανισμό που θα αποτελέσει την κύρια πηγή για τη «συμπλήρωση» των 2.000 απολύσεων και την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων για την οποία χρόνος υλοποίησης παραμένει το τέλος του μηνός.

Ως «επικρατέστερη λύση» , όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής» εμφανίζονται μέχρι στιγμής τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

«Εχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και το πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται πλέον στον αέρα. Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν με πολιτική απόφαση» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας ότι το αδιέξοδο που έχει προκληθεί, θα λυθεί απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος εντός της εβδομάδος αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Το «ενδιαφέρον» πάντως εστιάζεται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς η κατάργησή τους ισοδυναμεί με την άμεση απόλυση -διά αποζημίωσης των απασχολούμενων σε αυτά. Αλλωστε, εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει τις πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις, ενώ για τη μείωση των δομών των οργανισμών θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έδειξαν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τον χρόνο που μεσολαβεί από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου μέχρι και την εφαρμογή του καθώς και για το ύψος των αποζημιώσεων που εκτιμάται ότι θα λάβουν οι απασχολούμενοι στους οργανισμούς.

Πάντως η επιτροπή έχει ήδη καταρτίσει «λίστα» με 17 φορείς και οργανισμούς καθώς και 46 δημόσιες βιβλιοθήκες προς συγχώνευση-κατάργηση. Συνολικά απασχολούν 416 άτομα εκ των οποίων τουλάχιστον οι 216 που απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν θα αποτελέσουν «τμήμα» των 2.000 απολύσεων.

Iefimerida

.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια