default-image

Αλλάζει ο χάρτης για τους εκπαιδευτικούς

Ελλάδα
Αλλάζει ο χάρτης για τους εκπαιδευτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά περίπου 13.000 άτομα θα μειωθεί φέτος το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της μεγάλης περικοπής στον αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών και λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων.

Από αυτούς οι περίπου 6.000 (3.500 στη δευτεροβάθμια και 2.500 στην πρωτοβάθμια) θα συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές που φέτος δεν θα προσληφθούν και υπολογίζονται κοντά στους 7.000.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν και αρκετοί μόνιμοι, οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά -σύμφωνα με τον νέο νόμο- είτε σε σχολεία της ίδιας περιφέρειας είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου θα υπάρχει ανάγκη.

Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να προστεθούν και οι μηδαμινές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στη διαδικασία υπολογισμού των κενών αλλά και των πλεονασμάτων, προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαστικές μεταθέσεις και επιβολή του μέτρου της αύξησης του διδακτικού ωραρίου για τους καθηγητές κατά δύο ώρες την εβδομάδα.

Ηδη το υπουργείο με την καταγραφή που κάνει αναμένεται να καταργήσει έναν σημαντικό αριθμό οργανικών θέσεων (με τη μέθοδο του πλεονάζοντος προσωπικού) που αυτό στην πράξη για τους καθηγητές σημαίνει απολύσεις.

Προχθές, πάντως, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανέφερε ότι η αύξηση του ωραρίου και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών έρχονται ακριβώς για να καλύψουν κενά και να μην υπάρξουν υπεραριθμίες, άρα να αποφύγουμε -όπως είπε- «διά ροπάλου όλα τα ενδεχόμενα απολύσεων».

Οσον αφορά στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να υπολογιστεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα κληθεί να διδάξει σε ένα ή και παραπάνω σχολεία άλλης περιοχής.

Ομως οι υποχρεωτικές μεταθέσεις θα επιφέρουν απώλειες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς, όπως εκτιμάται, αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές θα προτιμήσουν να παραιτηθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Aπό τη νέα χρονιά, το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι καθηγητές και λιγότερο οι δάσκαλοι, οι οποίοι δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς, καθώς δεν θα αυξηθεί το ωράριό τους και τα όποια κενά προκύψουν θα καλυφθούν με αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας. Επίσης φέτος θα γίνουν και 900 μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προς την πρωτοβάθμια.

Σήμερα οι καθηγητές είναι 87.000. Τη νέα σχολική χρονιά υπολογίζεται ότι θα «κατέβουν» στις 80.000.

Οι εκτιμήσεις -από την πλευρά τους- είναι ότι το 2014-15 ο αριθμός των καθηγητών θα μειωθεί στους 67.000 (από 102.000 που ήταν το 2009) λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων ρυθμίσεων.

Μεταθέσεις και κενά

Η ηγεσία του υπ. Παιδείας διαβεβαιώνει ότι θα είναι μικρός ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μετατεθεί υποχρεωτικά, ωστόσο οι καθηγητές εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν τεχνητά κενά και πλεονάσματα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με βάση την εγκύκλιο του υπ. Παιδείας χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σε διάφορες διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας.

Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, ζητούν να καθοριστούν κενά και πλεονάσματα υπολογίζοντας τμήματα με 25 μαθητές κατ' ανώτατο όριο στα γυμνάσια και τα γενικά λύκεια, 20 μαθητές στα επαγγελματικά λύκεια και επαγγελματικές σχολές. Ακόμη, επιμένουν ο υπολογισμός να γίνει βάσει του διδακτικού ωραρίου που ισχύει τώρα, καθώς, όπως λένε, σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψουν χιλιάδες υποχρεωτικές μεταθέσεις αλλά και απολύσεις. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των μεταθέσεων, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν οι γενικές μεταθέσεις. Θα ακολουθήσουν οι αμοιβαίες μεταθέσεις, οι μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο, οι μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, οι μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις και οι αποσπάσεις συναδέλφων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News