Ελλάδα

"Στόχος η βιωσιμότητα του ΕΣΥ και η μείωση των ανισοτήτων"

Μιλώντας στο συνέδριο Economist για την Υγεία, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόνισε πως οι βασικές προτεραιότητες της πολιτικής Υγείας του υπουργείου για την περίοδο 2012-2020 συνίστανται στη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη μείωση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της Υγείας.

«Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος των πολιτών είναι ένα επόμενο καθοριστικό βήμα», τόνισε και αναφερόμενος στις βελτιώσεις, που έχουν επιτευχθεί ήδη στο σύστημα υγείας, σημείωσε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% η συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών πράξεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Ο ίδιος επέμεινε στην καθιέρωση της «έξυπνης» κάρτας υγείας, η οποία θα ταυτοποιεί τον πολίτη και θα περιλαμβάνει βασικές ιατρικές πληροφορίες και ιστορικό, θα δίνει μελλοντικά την αποκλειστική πρόσβαση στους λειτουργούς της υγείας στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο των πολιτών, ενώ θα πιστοποιεί και την ασφαλιστική ικανότητά τους.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, τόνισε πως η ισότητα στην πρόσβαση δεν αποτελεί μια ασαφή και απροσδιόριστη έννοια, την οποία διαχρονικά προσπαθούμε να διασφαλίσουμε, αλλά για πρώτη φορά αναπτύσσεται ένα δίχτυ προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην απόφασή του να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στο τομέα της Υγείας. Όπως είπε, υπό το βάρος των δημοσιονομικών πιέσεων, σήμερα η χώρα διανύει περίοδο σημαντικών αλλαγών τόσο σε δομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Σχόλια