Ελλάδα

Πάνω από 2 δισ. χάνει ετησίως το Δημόσιο, λόγω πλαστών και εικονικών τιμολογίων

«Τα κυκλώματα που εκδίδουν και διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια», όπως ανακοίνωσε ο ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, «αποκομίζουν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ το χρόνο».  

«Δεν πρόκειται απλά για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, αλλά για ειδεχθές οικονομικό έγκλημα, αφού εισπράττουν από το κράτος τα ποσά αυτά ως επιστροφή ΦΠΑ ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα», επεσήμανε ο κ. Σούρλας.

Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν αν είχε εκδοθεί προ δεκαετίας η υπουργική απόφαση ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 4 του Ν. 3220/2004, με τις οποίες προβλέπεται ότι κατά την έναρξη εργασιών ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρήσεων κατατίθεται στις ΔΟΥ ως ασφάλεια, εγγυητική επιστολή τράπεζας ισχύος ενός έτους.

«Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα μπορούσαν ορισμένες κατηγορίες, όπως υπερήλικες, άνθρωποι με ποινικό μητρώο, αλλοδαποί, αχυράνθρωποι, να μην έκαναν έναρξη εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ», τόνισε ο κ. Σούρλας για την εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Σχόλια