default-image

Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα για το αντιρατσιστικό πλαίσιο

Ελλάδα
Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα για το αντιρατσιστικό πλαίσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει για το νομικό πλαίσιο κατά του ρατσισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τέσσερις προτάσεις νόμου, για το ίδιο θέμα, από πέντε κόμματα. 

Νομικοί κύκλοι εντόπισαν στις προτάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αρκετές, αλλά όχι αγεφύρωτες, αποκλίσεις, ενώ έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη υποστηρίζουν ότι για την εξέλιξη της υπόθεσης θα παίξει ρόλο ακόμα και η σειρά συζήτησης των προτάσεων στην Ολομέλεια.

Η κοινή πρόταση νόμου από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατατέθηκε στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την πρότασή της για τροποποιήσεις στον υφιστάμενο Ν. 927/1979.

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ενώ αμέσως μετά θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση νόμου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.  

Οι διαφορές

Νομικοί και δικαστές σχολίασαν, ότι οι διαφορές μεταξύ των νομοθετικών κειμένων που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΝΔ «είναι μεν σοβαρές, αλλά δεν δικαιολογούν τον θόρυβο γύρω από το θέμα αυτό. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα νέο νομοθετικό πλέγμα για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας».

Η πρόταση νόμου της ΝΔ κρίνεται ως πιο αυστηρή σε σχέση με αυτήν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς τιμωρεί χωρίς άλλη προϋπόθεση την επιδοκιμασία ή την υποτίμηση σοβαρών γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την ελληνική Βουλή, όπως και του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού.

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, προβλέπει ρητά διοικητικές κυρώσεις για πολιτικά κόμματα, που μπορεί να φτάνουν ακόμα και σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους. Στη σχετική διάταξη γίνεται λόγος για ενώσεις προσώπων, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς παραπέμπει άμεσα σε πολιτικά κόμματα.

Αντίθετα, η πρόταση της ΝΔ προβλέπει κυρώσεις για νομικά πρόσωπα και όχι για ενώσεις προσώπων. Η διαφοροποίηση αυτή ουσιαστικά αφήνει περιθώριο στα αρμόδια δικαστήρια να ερμηνεύσουν τον νόμο και να αποφασίσουν αν στα νομικά πρόσωπα μπορούν να περιληφθούν και τα κόμματα.

Η ψηφοφορία

Κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν πως η τύχη των προτάσεων που κατατέθηκαν θα κριθεί από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Βουλευτές της ΝΔ, που επικαλείται το Έθνος, ανέφεραν ότι για την εξέλιξη της υπόθεσης θα παίξει ρόλο ακόμη και η σειρά με την οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα έχουν πολιτική δυσκολία να καταψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ, εάν μάλιστα συζητηθεί και μετά την απόρριψη της δικής τους πρότασης, με δεδομένο ότι δεν διαφωνούν με τις πρόσθετες διατάξεις που εισάγει με τη δική της πρόταση νόμου.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News