Ελλάδα

Μεγάλη απάτη με ξενοδόχους και αξιωματούχους του ΕΣΠΑ "μαϊμού"

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων σε όλη την Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι θα τους εξασφάλιζαν συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν πέντε Έλληνες και ένας Ρουμάνος και αναζητούνται ακόμα δύο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φερόμενοι ως δράστες, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με εκπροσώπους δημοτικών Αρχών, εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή ως υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού και ζητούσαν στοιχεία τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής τους, με το πρόσχημα ότι θα τους πρότειναν συμμετοχή σε τουριστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τους ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων και υποσχόμενοι τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, αποσπούσαν χρηματική «εγγύηση», ύψους από 2.000 έως 7.000 ευρώ. Τα χρήματα που αποκόμισαν συνολικά ανέρχονται στις 46.850 ευρώ.

Για την κατάθεση των «εγγυήσεων» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η σπείρα προσέγγιζε και «στρατολογούσε» άπορους και άστεγους, που διέμεναν σε ξενώνες αστέγων στην Αττική, και τους έπειθε έναντι αμοιβής, να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να γίνονται οι καταθέσεις.

Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών, κάρτες ανάληψης χρημάτων και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, με συνδέσεις που ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες κατάφεραν να εξαπατήσουν εννέα ταξιδιωτικά γραφεία, δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, καθώς και έναν εργολάβο Δημοσίων Έργων, ενώ επιχείρησαν να εξαπατήσουν ακόμα πέντε ταξιδιωτικά γραφεία.

Δύο από τους συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για την εμπλοκή τους σε παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος των έξι σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ' επάγγελμα και εξακολούθηση, της απόπειρας απάτης και της παράβασης του Νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: newsit.gr

Σχόλια