default-image

Καμία συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ελλάδα
Καμία συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ και τόνισε πως το ν/σ πρέπει να έρθει στη Βουλή. Έχουμε τις διαφορές μας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ διευκρίνισε οτι δεν τέθηκε θέμα παραίτησης του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ζήτησα να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά το πέρας της σύσκεψης, σημειώνοντας πως περιλαμβάνει «διατάξεις που δεν προβλέπονται στην προηγούμενη νομοθεσία». Το ν/σ όταν θα έρθει στη βουλή θα είναι ανοιχτό για βελτιώσεις και παρατηρήσεις, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, άσκησε δριμεία επίθεση στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, λέγοντας πως αυτό που έπραξε η ΚΕ.ΝΕ είναι "απαράδεκτο".

Από κει και πέρα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα της ανεργίας, τονίζοντας την ανάγκη να επισπευστεί η ρύθμιση για την κοινωφελή εργασία, ενώ σημείωσε πως συζητήθηκε και η ανάπτυξη.

Πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη στην Ιπποκράτους.

Εντωμεταξύ, επαρκές χαρακτηρίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο -927/1979- για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ενώ παράλληλα κάνει λόγο για αοριστία και αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Στο πρακτικό της γνωμοδότησης της ΚΕ.Ν.Ε. αναφέρεται χαρακτηριστικά:

-«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου».

-«Ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

-«Η Καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ' εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

«Κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή.

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της εξαπολύει ευθείες βολές στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα προσπαθεί να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας! Βλέπει τον προφανή κίνδυνο για το πολίτευμα από τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν βλέπει τον κίνδυνο από τις δικές του πράξεις και συμπεριφορές. Το κόμμα που "χάιδευε" τους κουκουλοφόρους, που υποστήριξε σε όλες τις δίκες τους τρομοκράτες, που υποστηρίζει ακόμα τη βία στα κατειλημμένα δημόσια κτίρια, βρήκε ως πρόσχημα το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για να στραφεί κατά της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που απειλεί ευθέως κάθε ξένο επενδυτή που σκέπτεται να έλθει στην Ελλάδα! Είναι οι άνθρωποι που καλύπτουν εγκληματικές πράξεις εμπρησμού σε επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα! Είναι οι άνθρωποι που για χρόνια σταματούσαν την κυκλοφορία κάθε μέρα στα κέντρα των πόλεων και εξαπέλυαν απεργίες που έκλειναν εργοστάσια. Και τώρα θυμήθηκαν ξαφνικά τον "κίνδυνο κατά της δημοκρατίας"!».

Επιπροσθέτως, η ΝΔ στρέφεται κατά της Χρυσής Αυγής και τονίζει χαρακτηριστικά πως: «Τη Χρυσή Αυγή θα την απομονώσουμε ενισχύοντας τη δημοκρατική νομιμότητα και λύνοντας τα προβλήματα των πολιτών. Όχι διαλύοντας τη δημοκρατία και παραβιάζοντας κάθε μέρα τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η Χρυσή Αυγή είναι εχθρός της Δημοκρατίας σίγουρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ο ίδιος ότι είναι… "στήριγμα" της δημοκρατίας; Οι πράξεις του το δικαιολογούν αυτό;».

Καταλήγοντας η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή ότι επιδιώκουν «να διχάσουν την ελληνική κοινωνία» ανάμεσα στις ακραίες πρακτικές τους και συμπληρώνει πως: «Τους πληροφορούμε, και οι δύο πρακτικές είναι το ίδιο απεχθείς, το ίδιο επικίνδυνες για τη δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους επιτρέψει να τον διχάσουν».

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στη Χρυσή Αυγή όσο και στη Νέα Δημοκρατία. «Οι προκλήσεις του νεοναζιστικού υποκόσμου πληθαίνουν. Η "συγκομιδή" του τελευταίου τριημέρου περιλαμβάνει τις γνωστές αθλιότητες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του προέδρου του στο Πήλιο και τα Τρίκαλα, τα επεισόδια σε εκδήλωση στην Αστόρια, την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και τις προετοιμασίες για τη φιέστα της Χρυσής Αυγής στη γενέτειρα του πρωθυπουργού, προκειμένου να τιμηθεί η 77η επέτειος από τη δικτατορία του Μεταξά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «το σημαντικό είναι ότι οι αθλιότητες των νεοναζί συναντούν παντού αντιστάσεις».

«Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι ενθουσιώδεις θαυμαστές της σπαρτιατικής "Κρυπτείας", όπως ο γ.γ. της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος, έχουν εποικίσει το Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα οικοδομούν συστηματικά το "εθνικό τόξο" από κοινού με τη Χρυσή Αυγή. Για το σκοπό αυτό, εξάλλου, επιδιώκουν την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, πιθανή εφαρμογή του οποίου θα υποχρέωνε ακόμα και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να λογοδοτήσουν», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «δυστυχώς, παρά τη φλυαρία περί "άκρων", η ηγεσία της ΝΔ έχει επιδοθεί στην οικοδόμηση του δικού της άκρου, συγκλίνοντας επικίνδυνα με τους νοσταλγούς του Μεταξά».

Πηγή: ant1online.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News