Ελλάδα

Μέσω Διαδικτύου οι βεβαιώσεις των συντάξεων ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ

Για πρώτη φορά, διαδικτυακή πρόσβαση στις βεβαιώσεις των συντάξεών τους για τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012, θα έχουν από φέτος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις επόμενες ημέρες, μέσω του TAXIS.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου με συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα εκδοθεί εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι των τριών παραπάνω ταμείων που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο δύνανται να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Σημειώνεται ότι η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση ακολουθείται για τελευταία φορά, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων «Ήλιος» θα αποστέλλεται στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Με τη νέα αυτή διαδικασία, τα καταβληθέντα ποσά των συντάξεων θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε να κλείσει οριστικά μια πηγή διαρροής εσόδων, η οποία εκτιμάται, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, στα 85 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια