Ελλάδα

«Χωρίς κεκτημένα και προαπαιτούμενα» η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Tη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς περιγράφει σε συνέντευξή του στη εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλά για μια καινούρια προσπάθεια «χωρίς κεκτημένα και προαπαιτούμενα» και φέρνει ως παράδειγμα τη στάση που θα τηρήσει ο Συνασπισμός με τις αποφάσεις του Διαρκούς Συνεδρίου του.

«Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα ισχυριστεί ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μειωμένη δημοκρατία. Ας τελειώνουμε με τα ανέκδοτα» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Επιμένει στην ανάγκη για ενότητα της Αριστεράς, η οποία θα φθάνει έως την Αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας.

Υποστηρίζει πως τριβές στην κυβέρνηση δεν προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «το ακροδεξιό περιβάλλον Σαμαρά που κυβερνά τον τόπο» και επικρίνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «δείχνει να μην έχει καταλάβει ότι δεν άλλαξαν οι προοδευτικοί πολίτες, αλλά το κόμμα του για να γίνει συνιστώσα της Δεξιάς».

Στον αντίποδα των θέσεων του Αλ.Τσίπρα, ο Δημήτρης Στρατούλης, σε συνέντευξη στη Real News, τάσσεται κατά της άμεσης κατάργησης των συνιστωσών, λέγοντας πως «πρέπει να δοθεί μεταβατικό διάστημα προσαρμογής, που η διάρκειά του θα προσδιοριστεί από το Συνέδριο, σε όσες συνιστώσες το ζητούν».

Παράλληλα, καλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική και προγραμματική αναδίπλωση και μιλά για την ανάγκη δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησής του.

Ζητά ακόμη ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο.

«Ισχυροί αριστεροί ηγέτες αναδεικνύονται όχι μέσα από εσωκομματικές συγκρούσεις, αλλά με τον σεβασμό τους στη συλλογικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.

in.gr

Σχόλια