Ελλάδα

Οικολόγοι Πράσινοι: Δανεικά από την εσωτερική αγορά

Σε λουκέτο οδηγούνται οι μικρές επιχειρήσεις καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της χώρας, έρχεται να προστεθεί και η υπέρμετρη αύξηση της προκαταβολής του φόρου για την επόμενη χρονιά, τονίζουν.

Ως σήμερα οι επιχειρήσεις υποχρεώνονταν να προκαταβάλλουν το 55% του καταλογισθέντος φόρου έναντι της επόμενης χρήσης, αλλά η προκαταβολή αυξάνεται εντυπωσιακά φθάνοντας πλέον το 90%.

  Πρόκειται για ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο, που δεν έχει την παραμικρή αντιστοίχηση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες -κατά κανόνα τα τελευταία τρία χρόνια- βλέπουν σημαντικά μειωμένη την κερδοφορία, ενώ μεγάλο μέρος απ' αυτές παρουσιάζουν σημαντικές ζημιές.

 
Με την αύξηση της προκαταβολής, το κράτος ευελπιστεί να προεισπράξει για το 2014 ποσά, που στις περισσότερες περιπτώσεις των μικρών επιχειρήσεων θα είναι κατά πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα ως φόρος επί της κερδοφορίας τους την επόμενη οικονομική χρήση.

 Το μέτρο διατυπώνεται... αθώα, αλλά ουσιαστικά υποχρεώνει τις μικρές επιχειρήσεις να καλύψουν τρύπες των κρατικών ελλειμμάτων με... δανεικά. "Δανεικά" από εκείνους που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και που θα ωθήσει σε πολύ περισσότερα λουκέτα και απώλειες θέσεων απασχόλησης.

 Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά:

«Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να είναι εφευρετικός ώστε στα "χαρτιά" να εμφανίζεται μια "οριακή" εικόνα εκτέλεσης των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά σειρά μέτρων που εμπνεύστηκε, απειλούν με ταφόπλακα δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης.»

Σχόλια