Ελλάδα

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το αντιρατσιστικό ν/σ

Σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραπέμπεται το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, μετά τις συνεχιζόμενες εμπλοκές και τις ενδοκυβερνητικές τριβές.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και συζήτησε το θέμα, ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Όπως έκανε γνωστό η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανταποκρίθηκε θετικά και τη Δευτέρα το απόγευμα (στις 18.00) θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη.

Προηγήθηκε το «όχι» της ΝΔ στη θέσπιση ιδιώνυμου μετά από νέα σύσκεψη που έγινε σήμερα για το νομοσχέδιο με τη συμμετοχή των Θ. Μπούρα, Χρ. Λαζαρίδη, Χ. Αθανασίου, Κ. Καραγκούνη, Πρ. Παυλόπουλου, Τ. Νεράντζη και Τ. Μπαλτάκου.

Όπως έγινε γνωστό από διαρροές, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη διαπιστώθηκε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού (υπάρχει ο νόμος 927/1979 και το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα που επιβάλει επιβαρυντικές ποινές σε σχέση με τις προβλεπόμενες ποινές). Στην επάρκεια του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου.

Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι Ν.Δ. δεν θεσπίζει ιδιώνυμο, καθώς, όπως επισημάνθηκε, τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης, που θα μπορούσε δυνητικά να γενικευτεί κατά των πάντων και

Κρίθηκε, τέλος, ότι τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτές έως και θεμιτές.

ΠΑΣΟΚ: Θέμα των πολιτικών αρχηγών το αντιρατσιστικό ν/σ

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει επιμείνει στην άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπως και η ΔΗΜΑΡ.

Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική  πλειοψηφία, αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά τη σύσκεψη της ΝΔ, συμπληρώνοντας με νόημα πως «κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές».

Σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει την ανάγκη τα κυβερνητικά κόμματα να λύσουν άμεσα τις επιμέρους διαφωνίες και να καταθέσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς αυτό συνιστά και διεθνή υποχρέωση της χώρας.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν χώρες που αρνούνται να δεχτούν στην επικράτειά τους βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως η Αυστραλία. «Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε λιγότερη ευαισθησία από ό,τι έχουν οι άλλοι για το φαινόμενο αυτό», αναφέρει και επαναλαμβάνει τη θέση του για συνεργασία όλων των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου».

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσουν την ομηρία τους από τους ακροδεξιούς συμβούλους του κ. Σαμαρά;

Οι μάσκες έπεσαν και η Νέα Δημοκρατία προχωρά από το πάγωμα στην οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε για τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους αν θα στηρίξουν «όσα έλεγαν τόσο καιρό ή θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την ομηρία τους από τον κ. Σαμαρά και τους ακροδεξιούς του συμβούλους».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει πολύ έντονα τη στάση της ΝΔ, κατηγορώντας το πως προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας.

Χαρακτηρίζεί μάλιστα τη ΝΔ «δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της», κάτι που όπως λέει, την κάνει να «κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάϊδεμα στην Χρυσή Αυγή».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια