Ελλάδα

"Προς το συμφέρον όλης της Ε.Ε. η εξεύρεση εγχώριων πόρων"

Τη σημασία της εξεύρευσης και αξιοποίησης ενεργειακών πόρων μέσα στους κόλπους της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς με παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Επικαλούμενος ειδικότερα «τα μεγάλα βήματα που έκαναν τελευταία ΗΠΑ και Ιαπωνία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά κοιτάσματα και τους υδρίτες», ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αυτή τη στιγμή κάνουν «αγώνα δρόμου» για να διευρύνουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση.

Αυτό, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα διότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα μας διαθέτει - πιθανότατα σημαντικούς - ενεργειακούς πόρους, όπως η Κύπρος, που τις έχει αποκαλύψει ήδη και προχωρά στην αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης», με την οποία θα αρθεί η ιδιότυπη «ενεργειακή απομόνωση» απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές.

Από την πλευρά της Ελλάδας αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την διασύνδεση των νησιών με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο, παρατήρησε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι κατακερματισμένη αγορά δημιουργεί πολλών ειδών στρεβλώσεις και μεγάλες διαφορές στο κόστος, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές επενδύσεις, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε το κόστος που επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Πρέπει όπως εξήγησε, να καταπολεμηθούν φαινόμενα όπως η ενεργειακή φτώχεια.

Για τη «διαφοροποίηση πηγών», υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση (μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) πήρε τους τελευταίους μήνες πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου εναλλακτικού αγωγού, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, τον αγωγό ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).

Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη έρευνας και ανάπτυξης των εγχώριων χερσαίων και θαλασσίων ενεργειακών πόρων μέσα στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης διευρύνθηκε η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, που, όπως είπε, δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος, αλλά και στην ενέργεια και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

«Το κόστος ενέργειας επηρεάζει και το κόστος των προϊόντων, άρα και την ανταγωνιστικότητα τους. Όπως και το εύρος της φοροδιαφυγής είναι μια στρέβλωση, που δημιουργεί και άλλες στρεβλώσεις πέραν του ότι προκαλεί και τεράστια κοινωνική αδικία», σημείωσε.

Εμφανίστηκε τέλος ικανοποιημένος για το γεγονός, ότι έγινε τελικά δεκτή η πρότασή του στο κείμενο των συμπερασμάτων «να υπάρχει ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών».

ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτεροι των περιστάσεων οι ηγέτες της Ευρώπης

Για άλλη μια φορά οι ηγέτες της Ευρώπης αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων καθώς είναι φανερό ότι οι όποιες κρίσιμες για το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της ηπείρου, αποφάσεις μετατίθενται για το μέλλον, υπογραμμίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Το μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής, προσθέτει η βουλευτής, δεν είναι ούτε καινούριο ούτε αντιμετωπίζεται με ευχολόγια παρά μόνο με την ριζική αλλαγή πολιτικής, στην κατεύθυνση της ρήξης με τις σημερινές, φοβικές πολιτικές έναντι των φορολογικών παραδείσων και των γνωστών μηχανισμών που τους καλύπτουν ενώ την ίδια στιγμή «τα σπασμένα» καλούνται να τα πληρώσουν οι πολίτες και οι κοινωνίες με τις πολιτικές λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ζήτημα, η κ. Δούρου υποστηρίζει πως μια τρίωρη σύνοδος κορυφής πόρρω απέχει από το να συνιστά συνεκτική, ολοκληρωμένη τοποθέτηση έναντι ενεργειακών γιγάντων όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, κ.α..

Μάλιστα επισημαίνει πως σε αυτό το «προδιαγεγραμμένο πλαίσιο μειωμένων προσδοκιών, οι κοινοτυπίες του κ. Σαμαρά, που συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου, σηματοδοτούν ακριβώς ένα πράγμα: το πόσο μακριά από την κρισιμότητα και απαιτητικότητα των περιστάσεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές ηγεσίες».

Καταλήγοντας, αναφέρει: «Τη στιγμή που παγκοσμίως ο ενεργειακός χάρτης ξαναχαράσσεται, η Ευρώπη, εγκλωβισμένη στην ορθοδοξία των περικοπών των δημοσίων επενδύσεων, χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από έλλειμμα πολιτικής βούλησης για τη διατύπωση διακριτής, εναλλακτικής στρατηγικής προς το συμφέρον των λαών της».

Χρυσή Αυγή: Άμεσα εξόρυση πετρελαίου - φ. αερίου από την ΑΟΖ

«Η χώρα μας πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής ΑΟΖ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «παντελώς ανίκανη να εκμεταλλευθεί τον εθνικό μας πλούτο», ενώ «την ίδια ώρα καταστρέφει οικονομικά έναν ολόκληρο λαό για να εξυπηρετήσει τους τοκογλύφους».

ΚΚΕ: Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής τσακίζουν τις μικρές επιχειρήσεις

Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά τσακίζουν τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Όπως εκτιμά το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι λεγόμενοι κανόνες διαφάνειας και τα μέτρα ελέγχου, για τους οποίους γίνεται λόγος, αφορούν τους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και τμημάτων του κεφαλαίου και δε θα ελαφρύνουν στο ελάχιστο τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Άλλωστε, προσθέτει, την ίδια στιγμή που «τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τους ασήκωτους φόρους, τα μονοπώλια απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, μετακινούν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παραδείσους και φοροδιαφεύγουν νόμιμα», εκμεταλλευόμενα τη βασική αρχή της Ε.Ε. που είναι η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων.

Καμία αλλαγή στους κανόνες, στο μίγμα διαχείρισης και το συσχετισμό δύναμης μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών δεν πρόκειται να εξανθρωπίσει την Ε.Ε., τονίζει το ΚΚΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως ωφελημένοι από την παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης και την ενοποίηση της αγοράς ενέργειας θα βγουν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα αποκτήσουν τα ενεργειακά κοιτάσματα και τις υποδομές.

Ιδιαίτερα για χώρες, όπως η Ελλάδα, το ΚΚΕ υποστηρίζει πως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση, σε πανάκριβες τιμές για τους λαϊκούς καταναλωτές ενέργειας, σε ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια