Ελλάδα

"Αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια για τη στήριξη της ναυτικής εργασίας"

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας τόνισε πως «έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις πτυχές της θαλάσσιας πολιτικής, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων για τη στήριξη της ναυτικής εργασίας και μείωση της γραφειοκρατίας» και επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διοργανωθεί στον Πειραιά το 2015 ή το 2016, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα.

Η θαλάσσια πολιτική και θαλάσσια ανάπτυξη, σύμφωνα με τον υπουργό, συνδέονται άμεσα με επενδύσεις και με βάση τον υφιστάμενο νόμο για την ανασύσταση του υπουργείου οργανώνεται το συγκεκριμένο θέμα με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο κ. Θ. Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του τόνισε ότι «οι επιχειρηματίες της ναυτιλίας εξακολουθούν να έχουν δυναμικό κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας διεθνώς», ωστόσο χαρακτήρισε «τη δραστηριότητά τους πολύ μειωμένη σε σχέση με το κοινωνικό όφελος στο εσωτερικό της χώρας».

Επιπλέον, είπε ότι παρά το γεγονός ότι έχει ήδη στηριχθεί η εφοπλιστική δραστηριότητα ωστόσο έχουμε μείωση - και φέτος - των πλοίων με ελληνική σημαία. Ειδικότερα ο βουλευτής ανέφερε ότι μεταξύ του 2012 και του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκαν κατά 3,7% τα πλοία με ελληνική σημαία ενώ πέρυσι η πτώση ήταν 3,3%.

Ο κ. Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και η κοινή ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης».

«Η ναυτιλία είναι ο μοναδικός τομέας στον οποίο η χώρα μας όχι μόνο διαπρέπει αλλά, λόγω της δυναμικής της, μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις και την αντίστοιχη νομοθεσία εντός του ευρωπαϊκού χώρου», ανέφερε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσαμπίκα Ιατρίδη, ενώ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Κουζηλός είπε ότι «η θάλασσα ήταν πάντα για την πατρίδα μας ένα μέσο ανάπτυξης, εξερεύνησης, αναζήτησης και βιοπορισμού».

Σχόλια