Ελλάδα

Προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, είχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, παρουσία και του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενεργειακή πολιτική.

Επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν ακόμη γενικότερα θέματα συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και αποκρατικοποιήσεων.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν σειρά υπουργικών αποφάσεων για ζητήματα που απορρέουν από το πολυνομοσχέδιο ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν και οι διαδικασίες σχετικά με τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Η δήλωση του Γ. Στουρνάρα

Ερωτηθείς σχετικά -εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου- ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και διαβεβαίωσε πως όλα θα γίνουν στη ώρα τους.

Αργότερα, ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με θέμα την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Wirtschaftsblatt: «Αντώνης Σαμαράς - ο Έλληνας μεταρρυθμιστής»

Δημοσίευμα για τον έλληνα πρωθυπουργό με τον τίτλο «Αντώνης Σαμαράς: ο Έλληνας μεταρρυθμιστής» φιλοξενεί την ίδια ώρα η αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα χρόνο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποκτήσει στις Βρυξέλλες τη φήμη ενός «εγγυητή των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει εκπλήξει πολλούς με την ικανότητά του να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και με τον τρόπο αυτό να αποκαταστήσει και πάλι την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα».

«Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι εκπληρώνονται οι όροι, αποδέσμευσαν την επόμενη δόση, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα. Μόλις πριν από έναν χρόνο, η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ τώρα, παρόλη τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ποσοστό-ρεκόρ σε ανεργία, ο Αντ. Σαμαράς κάνει λόγο για μια 'ελληνική ιστορία επιτυχίας' και θέλει να οδηγήσει, τον επόμενο χρόνο, την Αθήνα πίσω στις κεφαλαιαγορές, επισημαίνει η Wirtschaftsblatt.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι «ο συντηρητικός Αντ. Σαμαράς, ως πολιτικός της αντιπολίτευσης, συγκαταλεγόταν στους δριμείς επικριτές των μέτρων σταθεροποίησης».

Πηγή: naftemporiki

Σχόλια