default-image

"Το δημόσιο αγαθό που κινδυνεύει τώρα είναι η Δημοκρατία"

Ελλάδα
"Το δημόσιο αγαθό που κινδυνεύει τώρα είναι η Δημοκρατία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη Χρυσή Αυγή εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ενώ προανήγγειλε αυτοκατάργηση των συνιστωσών.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ζήτημα πολιτικής επιλογής» την «ασυδοσία», όπως τη χαρακτήρισε, «της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι όποιος θέλει μπορεί να εφαρμόσει τον κανονισμό και να αποτρέψει τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «χθες αποκαλύφθηκε ότι το δημόσιο αγαθό που κινδυνεύει αυτή τη στιγμή περισσότερο είναι η δημοκρατία», λέγοντας πως τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Ολομέλεια μετά την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλου ήταν «αποκαλυπτικά» και κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «φλερτάρει πλέον αδιάκριτα» με την ακροδεξιά.

«Το μνημόνιο και η δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά, «είναι έννοιες εντελώς ασυμβίβαστες και αυτό το βλέπουμε καθημερινά όλο και περισσότερο. Το βλέπουμε στις επιστρατεύεις των απεργών που γίνονται πλέον και προληπτικά. Το βλέπουμε στη συνεχιζόμενη βίαιη και αδικαιολόγητη καταστολή εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής. Το βλέπουμε και στο αδιάκριτο πια πολιτικό φλερτ της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά».

Η Χρυσή Αυγή, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «επιχείρησε να προκαλέσει μέσα στο κοινοβούλιο, αμέσως μετά τη συζήτηση για ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εξαφανίστηκε. Εξαφανίστηκε με ευθύνη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και επομένως του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν ήταν εκεί καν ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ για να επιβεβαιώσει αυτά που ήρθε να πει ο κ. Ρουπακιώτης, δηλαδή ότι δε συμβαίνει κάτι, το νομοσχέδιο είναι καθ' οδόν».

Ο πρόεδρος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε μάλιστα ότι «η ομάδα μονταζιέρας της Ν.Δ. προσπάθησε ακόμα και τη στιγμή της αποκάλυψης των νεοναζί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, το προεδρείο της Βουλής, και τους νοσταλγούς του Χίτλερ».

Έκανε επίσης λόγο για «ακροδεξιά ολισθήματα» του πρωθυπουργού, τα οποία, όπως υποστήριξε, διαδέχονται το ένα το άλλο: «Τρεις μέρες πριν, εβδομήντα βουλευτές της πλειοψηφίας, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία της μυστικής ψηφοφορίας συνέδραμαν τους φασίστες στην προσπάθειά τους να άρουν την ασυλία του Π. Τατσόπουλου και να τον μηνύσουν για έκφραση πολιτικής γνώμης. Παλιότερα ο γραμματέας της Ν.Δ., ο κ. Κεφαλογιάννης, είχε αρνηθεί να ψηφίσει την άρση ασυλίας του Κασιδιάρη για κάτι εντελώς διαφορετικό: για βιαιοπραγία εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου», σημείωσε.

«Ας το πάρουν χαμπάρι. Η ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων κατέρρευσε παταγωδώς χθες στη Βουλή», διαμήνυσε, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αριστερά θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα: από τις γειτονιές ως το προεδρείο της Βουλής.

«Από εδώ και στο εξής, μηδενική ανοχή απέναντι στις συμμορίες, απέναντι στους υβριστές της δημοκρατίας και της ιστορίας του λαού μας που έδωσε φόρο αίματος στους ναζί, αγωνιζόμενος για την ελευθερία και τη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κατηγορώντας την ότι «ξεπουλά με ταχείς ρυθμούς την δημόσια περιουσία».

«Μετά την πώληση του ΟΠΑΠ, με εξαιρετικά προβληματικούς όρους, εξευτελιστική τιμή και διαδικασίες που μυρίζουν χιλιόμετρα μακριά διαπλοκή, βγαίνει στο προσκήνιο και η ΔΕΗ. Και εδώ δεν πρόκειται απλώς για μια εταιρεία που εξασφαλίζει κέρδη για το Δημόσιο, όπως στην περίπτωση του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού», ανέφερε.

Εξέφρασε δε τη σφοδρή αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα και θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει και να επαναφέρει στο Δημόσιο τους δύο αυτούς Οργανισμούς.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο στο εσωτερικό του κόμματος να κάνουν τολμηρά βήματα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, με αυτοκατάργηση των συνιστωσών και των μηχανισμών τους και τη μετεξέλιξή τους σε ιδεολογικές τάσεις.

Αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι συνιστώσες στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πλέον «είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών».

«Χρειάζεται», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Χρειάζεται δηλαδή ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών, και οργανωτικής ένταξης, αλλά και περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας».

Επισήμανε ότι υπάρχουν συνιστώσες που είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν και τα μέλη τους να περάσουν ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα και άλλες που μπορούν να μετασχηματιστούν από συνιστώσες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συνασπισμός κομμάτων σε διακριτά πολιτικά μορφώματα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που υποβάλλουν οι εσωκομματικές παρατάξεις στις διαδικασίες εκλογής οργάνων, υπογραμμίζοντας πως η κάθοδος σε ξεχωριστή λίστα δε χρησιμεύει ως δικαίωμα στην εκπροσώπηση στα όργανα μειοψηφιών, αλλά ως πολιτική δήλωση διαφοροποίησης από τη δημόσια ενιαία εικόνα του κόμματος. Και αυτό, όπως εξήγησε, δε βοηθά στο βάθεμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, αλλά στο να διαιωνίζεται μια εικόνα εσωτερικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας πρότεινε το εκάστοτε σώμα να αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη διαδικασία της εκλογής και να μην επιβάλλεται, δηλαδή, κάθε φορά, στο όνομα δήθεν του δικαιώματος της αναλογικής εκπροσώπησης της μειοψηφίας, ο τρόπος εκλογής στα όργανα. Τέλος σημείωσε ότι είναι αναγκαία η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά και να οδηγήσουν σε συνεννόηση και, «αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα πρέπει να αποφασίσει η βάση του κόμματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News