Ελλάδα

Σε ομόθυμη καταδίκη του επεισοδίου με τη Χρ. Αυγή προχώρησαν όλα τα κόμματα

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων προχώρησαν σε ομόθυμη καταδίκη του "θερμού επεισοδίου" με την Χρυσή Αυγή, όπως υποστήριξε ο κ. Μάκης Βορίδης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας «το Κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργεί. Υπάρχει πολλές φορές κακώς νοούμενη ανοχή στο ύψος των εκφράσεων και της κοινοβουλευτικής αντιπαραθέσεως. Εκεί πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις του προεδρείου και εφαρμογή του Κανονισμού.

Άφησε πάντως και αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Συζητάμε αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα, αλλά έχουμε ζήσει τις ύβρεις που μας ανεβάζουν "δοσίλογους" και μας κατεβάζουν "ταγματασφαλίτες"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι "ναζί". Σήμερα η "Αυγή" έχει τίτλο "Επιστρατευμένοι στην ακροδεξιά". Αντιλαμβάνεστε πού οδηγούν αυτά;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., επικαλούμενες και αποστροφές της σημερινής ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια.

Η καλλιέργεια ενός τέτοιου κλίματος, στρέφει την κοινωνία «στα άκρα της δεξιάς και τα άκρα της αριστεράς», πρόσθεσε.

«Ταυτίζετε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, στη λογική των "δύο άκρων". Τα επίχειρα αυτής της πολιτικής έρχονται μπροστά μας», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς αυτή την εικονική πραγματικότητα που καλλιεργεί η Ν.Δ. επεχείρησε να αποφλοιώσει. Δεν μπορεί στο βωμό των κομματικών συμφερόντων να προωθούνται λογικές που πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία», συνέχισε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμφωνία του να υπάρξει επικαιροποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

Η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου πρότεινε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ «Καλύτερη συνεργασία του συνταγματικού τόξου», τόνισε και σημείωσε «χρειάζεται νέος επικαιροποιημένος Κανονισμός, γιατί το Κοινοβούλιο μέχρι σήμερα δεν είχε αυτά τα ακραία παραδείγματα. Προτείνουμε αλλαγές στον Κανονισμό -γιατί υπάρχει και εντός και εκτός Κοινοβουλίου η αντιρατσιστική πρόκληση».

Ο κ. Νότης Μαριάς, εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Κανονισμού «σε όλα τα επίπεδα και σε έκταση». Όπως είπε, «θα πρέπει να πάψει να ακούγεται η εξύμνηση του φασισμού και του ναζισμού σ' αυτήν την αίθουσα -κι αν κάποιοι επιθυμούν να αναβιώσουν το ρατσισμό και αυτές τις ιστορίες σε τούτη την κοινωνία, θα μας βρουν αντίθετους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επεσήμανε πάντως ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επεσήμανε πως η αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής θα πρέπει να ισχύσει και ως προς τους υπουργούς, όπως για παράδειγμα στη χρήση της δυνατότητας κατάθεσης και υιοθέτησης τροπολογιών.

«Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με υστερίες και φωνές. Την τρέφει η "θεωρία των δύο άκρων" και οι επιχειρήσεις-σκούπα», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

«Μόνο το εργατικό ταξικό κίνημα μπορεί να ανακόψει τη δράση των ναζιστικών πρακτικών. Δεν θα αντιμετωπιστεί με την ΕΕ που εξισώνει ναζισμό και κομμουνισμό και βραβεύει τους συνεργάτες των ναζί, στην Ουκρανία και αλλού», συμπλήρωσε.

«Κάποια στιγμή σ' αυτήν την αίθουσα, πρέπει να γίνει αποκατάσταση του πολιτικού λόγου», παρατήρησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα. Είπε τέλος πως «το προεδρείο πρέπει να είναι πιο αυστηρό στην τήρηση του Κανονισμού όσον αφορά αυτές τις συμπεριφορές».

Σχόλια