Ελλάδα

Βαριές κουβέντες και "Χάιλ Χίτλερ" στην Ολομέλεια

Την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου από την αίθουσα της Ολομέλειας διέταξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης ενεργοποιώντας τις διατάξεις για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Κρίθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις για τη λειτουργία του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ονειρεύεται να γίνει πρωθυπουργός.

Στις προειδοποιήσεις του κ. Δραγασάκη για την αποβολή του, ο κ. Ηλιόπουλος επέμεινε χαρακτηρίζοντας «ξεφτιλισμένους» τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν από τα έδρανά τους.

«Φύγετε για να μη σας διώξουμε εμείς», είπε ο κ. Δραγασάκης, και όταν ο βουλευτής επέμεινε, του ανέγνωσε τις διατάξεις του Κανονισμού για την αποβολή του καλώντας στην αίθουσα το φρούραρχο.

Ο βουλευτής αποχώρησε μαζί με την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής.

Ακούστε το ηχητικό εδώ

Οι διάλογοι

Π. Ηλιόπουλος: Ο Mister Αλέξης έκανε μια ερώτηση σούπα…

Γ. Δραγασάκης Να ακούσετε την απάντησή μου. Αυτά που λέτε είναι υβριστικά, θα με ακούσετε.

Π. Ηλιόπουλος: Ποιο είναι υβριστικό;

Γ. Δραγασάκης: Τη δική σας ερώτηση να αναπτύξετε, όλα τα άλλα είναι υβριστικά, υπάρχει άρθρο στον ΚτΒ που προβλέπει και συγκεκριμένες ενέργειες, και αποβολή από αίθουσα, διαφορετικά μέτρα

Π. Ηλιόπουλος: Αυτά που θέλετε…

Γ. Δραγασάκης: Παρακαλώ φωνάξτε φρούραρχο.

Π. Ηλιόπουλος: Χρυσή Αυγή και Κασιδιάρης και δε θα απαντήσω; Το μίστερ Αλέξης εάν είναι προσβλητικό, συμμορία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ανήκετε εσείς. Τρομοκράτες! Άντε, ρε ξεφτιλισμένοι… αν μου αφαιρέσετε...  Παλέψτε για το δημοκρατικό τόξο και εμείς για το ελληνικό τόξο, και πείτε ό,τι θέλετε, θα τα κρίνει λαός.

Ο κ. Δραγασάκης έχει σηκωθεί όρθιος.

Π. Ηλιόπουλος: Τον εθνικισμό δε θα νικήσετε με κανένα νομοσχέδιο, αφαιρέσετε τον εαυτό σας από την έδρα, να μην ακούγεται το μικρόφωνό του.

Γ. Δραγασάκης: Εάν δεν σταματήσει ο κύριος που μιλάει, τίποτα στα πρακτικά - μπορείτε να σταματήσετε;

(Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σηκώνονται να φύγουν)

Γ. Δραγασάκης: Έτσι μπράβο, καλή πρωτοβουλία. Φύγετε για να μη σας διώξουμε με άλλο τρόπο…

Την ώρα που αποχωρούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ο κ. Δραγασάκης ανακοινώνει την αποβολή του κ. Π. Ηλιόπουλου από την αίθουσα και καταχειροκροτείται.

Γ. Δραγασάκης: Το προεδρείο με το άρθρο 80 επιβάλλει στον κ. Ηλιόπουλο, σύμφωνα με τον ΚτΒ, μομφή και αποβολή από αίθουσα.

«Χάιλ Χίτλερ»

H φράση «Χάιλ Χίτλερ» ακούστηκε τρεις φορές κατά την αποχώρηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την Ολομέλεια, μετά τη μομφή στον Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό, που τηρείται από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, η φωνή που επαναλαμβάνει το ναζιστικό χαιρετισμό ανήκει σε βουλευτή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «καταγγέλλουμε τη νέα, βρόμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση "Χάιλ Χίτλερ" ειπώθηκε από το βουλευτή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν τη Χρυσή Αυγή με τη συγκεκριμένη φράση, να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση».

Απάντηση έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής στη Χρυσή Αυγή, η οποία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η επίμαχη φράση «Χάιλ Χίτλερ» στη Βουλή ειπώθηκε από τον ίδιο.

«Οι εραστές του ναζισμού στην ελληνική κοινωνία, λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε στη Βουλή η σύνταξη από στελέχη τους κειμένων εξυμνητικών προς τον Αδόλφο Χίτλερ και τα ίδια στελέχη τα χαιρέτισαν σαν καρπό της νιότης τους, επιχείρησαν σήμερα με μεθόδους γκαιμπελικής προπαγάνδας να με συκοφαντήσουν και να ρίξουν λάσπη σε βάρος μου σύμφωνα με τη θεωρία τους ότι "όλο και κάτι θα μείνει"», τόνισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Την ίδια μέρα που επιτέθηκαν στο προεδρείο της Βουλής κατά τρόπο προσβλητικό και απολύτως αντίθετο στον Κανονισμό της Βουλής και την πολιτική ηθική, που μίλησαν χυδαία για τον πρόεδρο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, έρχονται να μου προσάψουν φανταστικές κραυγές και λόγια, τα οποία ταιριάζουν και απορρέουν από αυτούς τους ίδιους. Οι ανακοινώσεις τους τούς αποκαλύπτουν».

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για τη δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα αναφορά στον Χίτλερ στη Βουλή μιας χώρας που έχει μαρτυρήσει από το ναζισμό και κάθε αντίθετη παρουσίαση των γεγονότων από τη Χρυσή Αυγή βγαίνει κατευθείαν από το βούρκο της γκαιμπελικής προπαγάνδας»., κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στα επίσημα πρακτικά της Βουλής εμφανίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάντζας, είπε: «Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις. Χάιλ Χίτλερ».

Την ώρα εκείνη ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, εξερχόμενος της Ολομέλειας, έλεγε: «Είστε ξεφτίλες, είστε ξεφτίλες». Πάντως, οι αλληλοκατηγορίες συνεχίζονται.

Σχόλια