default-image

Παρέμβαση Λ. Αυγενάκη για τις συνεδρίες εργοθεραπείας

Κρήτη
Παρέμβαση Λ. Αυγενάκη για τις συνεδρίες εργοθεραπείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή για την αποζημίωση των συνεδριών εργοθεραπείας, η οποία επιβαρύνει με μεγάλα ποσά τους ασθενείς αλλά απειλεί και τη βιωσιμότητα του κλάδου, αναδεικνύει ο βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους υπουργούς  Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο και Ιωάννη Βρούτση αντίστοιχα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η εργοθεραπεία διαγράφει μια διαρκώς ανερχόμενη πορεία, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας, ανάμεσα στα επαγγέλματα υγείας που ασχολούνται με την αποκατάσταση ασθενών. Έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα με σωματικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά ή συναισθηματικά προβλήματα να αποκτήσουν δεξιότητες απαραίτητες, μεταξύ άλλων, για τη λειτουργική τους ανεξαρτησία και την κοινωνική τους ένταξη. Η εργοθεραπεία συνίσταται πλέον από πλήθος ιατρικών ειδικοτήτων ως ιδανική μέθοδος αποκατάστασης, ενώ η συζήτηση αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης βουλευτής, «παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται, δυστυχώς το έργο των εργοθεραπευτών δυσχεραίνεται από τη διατήρηση της άνισης κοστολόγησης της εργοθεραπείας, σε σχέση με άλλες, συναφείς μεθόδους αποκατάστασης. Συγκεκριμένα, ενώ οι συνεδρίες λογοθεραπείας και φυσικοθεραπείας αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία με 15€ ανά συνεδρία, η αντίστοιχη αποζημίωση για την εργοθεραπεία είναι μόλις 1,23€».

Επιπλέον, «το συνολικό ποσό που δικαιολογούν τα ταμεία για μία πλήρη θεραπεία ξεκινά από τα 250€ και φθάνει μέχρι τα 440€. Για έναν ασθενή, ο οποίος χρειάζεται συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων  για να επιτευχθεί η αποκατάσταση, δηλαδή παράλληλες συνεδρίες, το ποσό είναι ιδιαίτερα χαμηλό».

Η διαφορά είναι χαώδης και αδικαιολόγητη με δεδομένο ότι η εργοθεραπεία είναι αναγνωρισμένα ισότιμη με τις συναφείς ειδικότητες αποκατάστασης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει αποφανθεί ότι «η εργοθεραπεία αποτελεί συνεδρία( σύνολο θεραπευτικών πράξεων) και όχι μεμονωμένη θεραπευτική πράξη» και ως εκ τούτου προτείνει την τροποποίηση του Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ώστε κάθε συνεδρία να αποζημιώνεται με 15€, όπως συμβαίνει σε άλλες συναφείς θεραπείες.

Όπως υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό τους προς τους υπουργούς, «η τρέχουσα, αδικαιολόγητα χαμηλή αποζημίωση για την εργοθεραπεία επιβαρύνει χιλιάδες ασθενείς με εξωφρενικά κόστη. Το αποτέλεσμα είναι να εγκαταλείπουν τις συνεδρίες και στερούνται τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Συνεκδοχικά, οι εργοθεραπευτές οδηγούνται στην υποαπασχόληση, την ανεργία ή τη μετανάστευση, σε μια στιγμή που η ζήτηση για την ειδικότητά τους σημειώνει παγκόσμια αλματώδη αύξηση».

Τέλος, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ζητά την αναθεώρηση του Κανονισμού Παροχών Υγείας, ώστε η αποζημίωση για τις συνεδρίες εργοθεραπείας να εξισωθούν με τις αντίστοιχες άλλων συναφών ειδικοτήτων καθώς και την αύξηση της αποζημίωσης για τις συνεδρίες ενός πλήρους παραπεμπτικού, ώστε, σε περιπτώσεις που απαιτείται συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων, να καλύπτεται ισότιμα το κόστος για τις συνεδρίες όλων των ειδικοτήτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News