Ελλάδα

"Περιμένουμε από την Τουρκία να επαναλειτουργήσει τη Σχολή της Χάλκης"

Να σταματήσουν οι δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης με την Ελλάδα, καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχολιάζοντας δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης περί αμοιβαιότητας για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Οι δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του κράτους δικαίου, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν. Όχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως συγκρατεί τη διαβεβαίωση του Μπουλέντ Αρίντς πως η Τουρκία διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Συγκρατούμε, από τη δήλωση του κ. Αρίντς, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και περιμένουμε. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας», κατέληξε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Today's Zaman», καλεί την Ελλάδα να ανταποκριθεί στα «παράπονα» της μειονότητας της Θράκης για να «ενισχυθεί» η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια