Ελλάδα

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης ο 14χρονος Αφγανός

Από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκε εντολή για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης κακοποίησης 14χρονου Αφγανού, ο οποίος έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης τη Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία Αττικής.

Έξι άνδρες, σύμφωνα με καταγγελίες των "Γιατρών του Κόσμου",  ντυμένοι με μαύρα ρούχα, χτύπησαν το 14χρονο αγόρι και του χάραξαν το πρόσωπο με ένα σπασμένο μπουκάλι μπίρας, ενώ ρωτούσαν επίμονα το αγόρι από που είναι και αν έχει δικαιολογητικά για την παραμονή του στην Ελλάδα.

Ο νεαρός Αφγανός, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα, αλλά το περιστατικό δεν καταγράφηκε. Αυτή την ώρα φιλοξενείται σε ξενώνα, ενώ ενημερώθηκε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και κινήθηκαν οι δικαστικές διαδικασίες.

Η αστυνομία διαψεύδει πάντως δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ανήλικος είχε τεθεί υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν προσπάθησε να ταξιδεύσει στην Ελβετία για να συναντηθεί με τη μητέρα του.

«Από τα στοιχεία και τις καταγραφές του αστυνομικού τμήματος Αερολιμένα Αθηνών, δεν προκύπτει κράτηση του συγκεκριμένου αλλοδαπού, όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι χαρακιές των νεοναζί δε θα επιτρέψουμε να "σημαδέψουν" και το πρόσωπο της Ελλάδας», παρατηρεί η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και συμπληρώνει πως είναι χρέος για την ελληνική πολιτεία «να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες και να υποστηριχτεί σε όλα τα επίπεδα το θύμα».

Όπως αναφέρει, «νεοναζί επιτέθηκαν και χαράκωσαν στο πρόσωπο ένα 15χρονο παιδί που το μόνο "λάθος" του ήταν ότι γεννήθηκε στο Αφγανιστάν. Τα τραύματα στην ψυχή και στο σώμα του παιδιού ανεξίτηλα».

Σχόλια