Ελλάδα

Μεϊμαράκη, Σπηλιωτόπουλο και Καρατζαφέρη καλεί ο Άκης

Στην απόρριψη όλων των ενστάσεων των κατηγορουμένων προέβη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμη συγκατηγορούμενοί του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φ. Κατσιγιάννης, το δικαστήριο έκρινε νομικά αβάσιμη την ένσταση περί εξάλειψης του αξιόποινου λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος, που είναι η δωροδοκία. Στο σκεπτικό του, επικαλέστηκε και το νέο νόμο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο οποίος δε θέτει πλέον ως προϋπόθεση τη δίωξη του υπαίτιου για βασικό αδίκημα.

Αντίστοιχα απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για ακυρότητα της προδικασίας, για την κλήτευση Τσοχατζόπουλου, για την εκκρεμοδικία κ.ά.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει κατά την πρόοδο της διαδικασίας επί της ενστάσεως της Βίκυς Σταμάτη για τον τόπο τέλεσης (αν δηλαδή είναι η Ελλάδα ή η Ελβετία) της αποδιδόμενης σε αυτήν νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Δεκτή ωστόσο έκανε το δικαστήριο την ένσταση του κατηγορούμενου κ. Γεωργουλάκη, ο οποίος ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη η κατάθεση που είχε δώσει στην Κύπρο πριν καταστεί κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας επί των ενστάσεων ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Νίκου Ζήγρα ζήτησε από το δικαστήριο να επαναφέρει στην τάξη το συνήγορο υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη, Αλέξη Κούγια, ο οποίος σε αποστροφή του λόγου του είχε αποκαλέσει τον εξάδελφο του πρώην υπουργού «μετανοούσα Μαγδαληνή».

«Η στάση του κατηγορούμενου είναι ίδια και απαράκλητη και δε θα επηρεαστεί από επιθέσεις», είπε.

Απευθυνόμενος στην εισαγγελέα, ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου Λεωνίδας Κοτσαλής υποστήριξε: «Είπατε ότι φυλάσσετε Θερμοπύλες. Να σας απαντήσουμε ότι κι εμείς το ίδιο κάνουμε και θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο τη δίκαιη έκβαση της διαδικασίας. Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε σε κάθε στιγμή σε ετοιμότητα. Εδώ δικάζεται ένα πρόσωπο όχι τυχαίο, ένας πρώην υπουργός».

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού υπέβαλε αίτημα για την κλήση του ΚΥΣΕΑ - της επίμαχης περιόδου - προσθέτοντας στους μάρτυρες που ζητά να κληθούν και τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος το 2009 είχε αντιπαρατεθεί στη Βουλή με τον τότε υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα των υποβρυχίων. Με το αίτημα του πρώην υπουργού συντάχθηκε ο συγκατηγορούμενός του, πρώην γ.γ. του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος.

Η πολιτική αγωγή είπε στο δικαστήριο ότι δε συναινεί στο αίτημα επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί, όταν της δοθεί ο λόγος. Η διαδικασία θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης.

Σχόλια