Ελλάδα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη βιωσιμότητα αντί λιτότητας

Στις εργασίες του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Μαδρίτη συμμετείχε, μαζί με αντιπροσωπεία των Πράσινων ευρωβουλευτών, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το τριήμερο 10-12 Μαΐου.

Η συνεδρίαση έγινε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, ως έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των Πράσινων προς την ισπανική κοινωνία, σε συνέχεια της συνεδρίασης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αρχές Νοεμβρίου 2012, για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία. 

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε μαζί με άλλους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Συμβουλίου όσο και σε ειδικές συναντήσεις εργασίας (Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών, συνάντηση για την "ενεργειακή αλλαγή στην Ευρώπη", "χειραφέτηση των νέων", "δίκαια και βιώσιμα συστήματα συνταξιοδότησης", Συνάντηση των ηγετών των πράσινων κομμάτων, κ.ά).

Οι πάνω από 300 συμμετέχοντες στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, εκπρόσωποι των κομμάτων από τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων και της Ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών αποφάσισαν, επίσης, την εκλογή το φθινόπωρο, μέσα από ευρείες και συμμετοχικές διαδικασίες, δυο επικεφαλής της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας των Πράσινων.

Μια πολιτική απόφαση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό:
- Οι Πράσινοι έχουν «κοινές θέσεις για έξοδο από την κρίση κι εναλλακτική κοινή στρατηγική απέναντι στη λιτότητα, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται σε χώρες του Βορρά ή του Νότου, σε κόμματα που συμμετέχουν στην αντιπολίτευση ή την κυβέρνηση».

- Επιδιώκουν να δώσουν «ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου, καθώς και στην κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πολλοί έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να ακούσουν πλέον για πολιτική, αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα σαν να είναι όλα τα ίδια, και στρέφονται εναντίον της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις και πολιτικές σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

- Αναδεικνύουν «τη σημασία που έχει η πολιτική συζήτηση κι αντιπαράθεση στη διάρκεια των ευρωεκλογών για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε, και το πώς θα δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη με τη συμμετοχή των πολιτών, μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία, με ενισχυμένη δημοκρατική διακυβέρνηση, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα ως απάντηση στο λαϊκισμό και την "εθνικοποίηση" των πολιτικών αλλά και των ευρωεκλογών».

Σχόλια