Ελλάδα

Τον πρώην υπ. Εσωτερικών της Κύπρου καλούν οι ανακριτές

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης αλλά και ο γιος του Μιχάλης, καλούνται σε απολογία για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, από τους ανακριτές της υπόθεσης του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Για παράνομες αμοιβές περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων, καλούνται να λογοδοτήσουν ο κύπριος πρώην υπουργός και ο γιος του, αφού φέρονται να διακίνησαν με τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το υπουργείο Άμυνας των ΤΟR M-1. Οι ανακριτές της υπόθεσης εντόπισαν υπεράκτια εταιρεία, μέσω της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν χρήματα σε λογαριασμό στην Κύπρο του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο πατέρας του.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ανακριτών, η εν λόγω εταιρία BEESTON, "δέχθηκε" εμβάσματα εκατομμυρίων που φαίνεται να έχουν αποσταλεί από τον -καταζητούμενο πλέον με ένταλμα- σύρο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Drumillan. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κυρίαρχο ρόλο ως «κουμπαράς» στην διακίνηση του μαύρου χρήματος στην αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M-1.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της εταιρίας Drumillan εμφανιζόταν ο επιχειρηματίας Βλάσσης Καμπούρογλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας τον Οκτώβρη του 2012.Η διαδρομή των χρημάτων έφερε τους δύο ανακριτές στα επίμαχα 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Κύπρο.

Το μεγαλύτερο μέρους του ποσού, τα 7 εκατομμύρια, φέρονται να προέρχονται από την εταιρία BEESTON, ενώ τα υπόλοιπα από τον Φουάντ Αλ Ζαγιάντ.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου οι ανακριτές θα κινήσουν την διαδικασία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να κληθεί σε απολογία, ενώ για τον Μιχάλη Μιχαηλίδη η κλήση θα σταλεί απευθείας, καθώς έχει και ελληνική υπηκοότητα. Για το ρόλο που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό της Κύπρου είχε μιλήσει στον ανακριτή ο εξάδελφος και επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης και νυν συγκατηγορούμενος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας τον οποίο έχει μηνύσει ο κ. Μιχαηλίδης.

Στην συμπληρωματική απολογία που είχε δώσει ο Ν. Ζήγρας, με την οποία «σηματοδότησε» την αλλαγή της υπεράσπισης του, είχε κατονομάσει ως «πρωταγωνιστές» του σκανδάλου τον 'Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Βλάση Καμπούρογλου, τον Φαούντ Αλ Ζαγιάντ, αλλά και τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Ο Ν. Ζήγρας φέρεται να απέδωσε στον πρώην κύπριο πολιτικό σημαντικό ρόλο, καθώς φέρεται να υποστήριξε ότι ο Μιχαηλίδης μετέφερε τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγάλα χρηματικά ποσά με βαλίτσες στην Ελλάδα.

Σχόλια