default-image

Αλ. Τσίπρας: Ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση του δανείου

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας: Ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση του δανείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον ΣΕΒ για την απουσία του από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ δεσμεύθηκε να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, όπως και τις συλλογικές συμβάσεις.  

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος, κατά τον ίδιο, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος της ευρωπεριφέρειας, αντίστοιχη αυτής του 1953 στο Λονδίνο, που διέγραψε το 60% του γερμανικού χρέους, με μορατόριουμ αποπληρωμής του εναπομείναντος και ρήτρα ανάπτυξης.

Μίλησε επίσης για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος δεν είναι να εκτοπιστούν οι ιδιωτικές, αλλά για να ενθαρρυνθούν.

«Ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, έχουμε στόχο να διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων. Την ιδιωτική πρωτοβουλία όμως που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο.

» Όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας. Την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, με σεβασμό στους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Σας διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, ότι θα σταθούμε αρωγοί στην υγιή επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε.

Σε αυτό το σημείο τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης στους τομείς του νερού και του ηλεκτρισμού, ενώ για το θέμα της ΑΟΖ είπε «Ας το λάβουν αυτό καλά υπόψη τους όσοι λογαριάζουν, χωρίς το ξενοδόχο, να εκποιήσουν το δημόσιο πλούτο και να λεηλατήσουν ακόμα και μελλοντικούς ενεργειακούς πόρους συμψηφίζοντας τους με το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης ευρωπαϊκής ΑΟΖ, δηλαδή της συνεκμετάλλευσής τους από κοινού με τους δανειστές μας.

Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση. Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χώρα - αποικία χρέους.»

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διεύρυνσης των θεσμών κοινωνικής προστασίας, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Η προσφώνηση του Δ.Δασκαλόπουλου

«Το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κανενός φορέα. Είναι υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει».

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προσφωνώντας τον Αλ.Τσίπρα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επικαλέστηκε ρήσεις του Μαρξ: ότι η παραγωγή και η βιομηχανία αποτελούν εκδήλωση των πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου.

Και ότι «δεν είμαστε φιλόσοφοι ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, πρέπει να τον μετασχηματίσουμε».

Χαρακτήρισε χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, χρειαζόμαστε ανατρεπτικές λύσεις.

Τόνισε δε ότι δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα αλλά επιβάλλεται να μπορούμε να συζητούμε για όλα.

Διερωτήθηκε όμως γιατί η Αριστερά προασπίζεται την ύπαρξη άχρηστων πρακτικά φορέων, που μόνο την κομματική σκοπιμότητα άλλων εξυπηρετούν. Και επισήμανε ότι η αποδοτικότητα που δεν αποτελεί πολιτική και κοινωνική αξία στην παραδοσιακή αντίληψη της Αριστεράς, είναι το κατ΄ εξοχήν ζητούμενο σε μια ανταγωνιστική οικονομία.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News