default-image

Σε τροχιά σύγκρουσης για την επιστράτευση

Ελλάδα
Σε τροχιά σύγκρουσης για την επιστράτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλους τους δυνατούς τρόπους αντίδρασης στην κυβερνητική απόφαση για επιστράτευση μελετά η ΟΛΜΕ, που μία ημέρα πριν ξεκινήσει η επίδοση των φύλλων πορείας, παραμένει ανυποχώρητη στην απόφασή της για απεργιακές κινητοποιήσεις τις πρώτες έξι ημέρες των Πανελλαδικών.  

Σήμερα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των δ.σ. των ΕΛΜΕ της Αττικής για ενημέρωση και συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής καθώς και για αύριο στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΛΜΕ και πορεία προς τη Βουλή.

Στους κόλπους της Ομοσπονδίας υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας πριν τις συνεδριάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ την Τρίτη.

Η ΟΛΜΕ στρέφεται επίσης για κάλυψη προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ζητώντας προκήρυξη γενικής απεργίας στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εξετάσεων.

Η ΑΔΕΔΥ έχει ταχθεί ήδη στο πλευρό των εκπαιδευτικών και έχει ανακοινώσει πως θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως η Κεντρική της Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει «για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νέο αυταρχικό κυβερνητικό κατήφορο».

Με το στρατόπεδο των καθηγητών συντάσσεται και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)  ου υποστηρίζει ότι η προληπτική απαγόρευση της απεργίας και η ανακοίνωση της επιστράτευσης αποτελούν ακραία αντιδημοκρατική εκτροπή.

Μαξίμου: Πολιτικά επιβεβλημένη και νομικά ορθή απόφαση

To ΦΕΚ της επιστράτευσης

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται πως για την επιστράτευση η κυβέρνηση βασίστηκε στον νόμο 3536/07 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Η σχετική απόφαση που υπογράφηκε το Σάββατο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει δημοσιευθεί ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

«Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη», δηλώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται στο σκεπτικό της ότι «υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους».

Σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι «ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών. Η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της Β' βάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη. Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Συνεχίζουν ακάθεκτοι να καταλύουν το Σύνταγμα

«Είναι αδιανόητο και πρωτάκουστο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να επιστρατεύεται ένας ολόκληρος κλάδος εργαζομένων, προτού καν πάρει την τελική απόφαση για απεργία», σχολιάζει η τομεάρχης Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει ακάθεκτη να ισοπεδώνει κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος και να καταλύει το Σύνταγμα».

«Αφού έχουν κάνει τα πάντα για να διαλύσουν τη δημόσια Παιδεία, τώρα νοιάζονται "για το καλό των παιδιών". Προφάσεις εν αμαρτίαις», συμπληρώνει.

Τέλος, η κ. Ξουλίδου αναφέρει ότι «είναι ευθύνη του υπουργείου να εξομαλύνει την κατάσταση, για το συμφέρον όλων».

ΚΚΕ: Ξαναεφαρμόζεται το δόγμα «νόμος και τάξη»

Την απόφαση για επιστράτευση των εκπαιδευτικών καταδικάζει το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει για μια ακόμη φορά το δόγμα «νόμος και τάξη», που στρέφεται εναντίον των αγώνων του εργαζόμενου λαού.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει με τις απειλές και τους εκβιασμούς την πολιτική, που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, πρέπει να βρει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News