Ελλάδα

Ερωτηματικά προκαλεί το πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. στα σχολεία

Tο πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. που υλοποιείται στα σχολεία της χώρας, αφορά η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Ελένη Γερασιμίδου, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όπως εξηγούν οι βουλευτές:

«Στα τέλη του Μάρτη, το υπουργείο Παιδείας καλούσε σε σχετική εγκύκλιο όλα τα σχολεία της χώρας να υλοποιήσουν το πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο «καλούνται οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων και οι Νηπιαγωγοί, να διενεργήσουν σε πρώτη φάση τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης και να καταγράψουν τα αποτελέσματα.

Στη δεύτερη φάση, θα διεξαχθεί η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο θα εισαχθούν και τα δεδομένα των μετρήσεων της α' φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών).

Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού θα γίνεται αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή».

Η συντριπτική πλειοψηφία τόσο των εκπαιδευτικών συλλόγων όσο και των συλλόγων γονέων απέρριψαν την ειλικρίνεια της επιστημονικής βάσης του προγράμματος με δεδομένο ότι ενώ μιλάει για την ανάγκη της φυσικής αγωγής προτρέπει σε απώλειες ωρών γυμναστικής από το αναλυτικό πρόγραμμα, παρότι οι καθηγητές φυσικής αγωγής θεωρούν ακατάλληλες τις συνθήκες υλοποίησης και αντιεπιστημονικό το περιεχόμενο του προγράμματος με βάση την ηλικιακή ποικιλότητα των μαθητών.

Επίσης, καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες για την υποκρισία των σκοπών του προγράμματος καθώς σε περίοδο κρίσης όχι μόνο ζητά από τα σχολεία να αγοράσουν τα απαραίτητα όργανα αλλά και γιατί κλείνουν τα μάτια στο ζήτημα του υποσιτισμού και της κακής διατροφής των νέων ανθρώπων, στο γεγονός ότι ο αθλητισμός στοιχίζει πανάκριβα στη λαϊκή οικογένεια, και ότι στα σχολεία δεν έχουμε καμία υποδομή για την προώθηση της διατροφικής αγωγής, ενώ τα κυλικεία λειτουργούν με όρους εμπορίου.

Τέλος, καταδεικνύεται τόσο από τη διασύνδεση του προγράμματος με ιδιωτικές εταιρείες, η εμπορευματοποίηση του θέματος της φυσικής αγωγής σε συνδυασμό με την παραπομπή της λύσης του προβλήματος σε ιδιωτικές δομές υγείας - πρόληψης, παραβιάζοντας και την μυστικότητα των στοιχείων που θα συλλεχθούν.

Πρόσφατα, κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος σε δημοτικό σχολείου στην Πετρούπολη, καταγράφηκε και η επικινδυνότητά του, καθώς δύο μαθητές κατά την πραγματοποίηση των ασκήσεων επίδοσης λιποθύμησαν!  

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Πόσα σχολεία αποδέχτηκαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ποιο είναι το συνολικό του κόστος και γιατί αυτό δεν δόθηκε για την υποστήριξη των δομών σίτιση στα δημόσια σχολεία;

2. Τι μέτρα έχουν παρθεί για την ύπαρξη υγειονομικής υποστήριξης κατά την πρώτη φάση του προγράμματος;

3. Τέλος, ποιος φορέας θα επεξεργαστεί τα στοιχεία που θα συλλεχθούν;».

Σχόλια