default-image

"Όποιος νομίζει ότι θίγεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη"

Ελλάδα
"Όποιος νομίζει ότι θίγεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «σταθερά ελλειμματική διαχείριση των οικονομικών του κόμματος» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι την περίοδο 2003- 2011 προσθέτονταν  κάθε χρόνο 10 εκατ. ευρώ στο χρέος του Κινήματος.

Μάλιστα κάλεσε κάθε δημόσιο πρόσωπο που νομίζει ότι θίγεται, μεταξύ αυτών και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει πρόταση για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και τη χρηματοδότησή τους.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «παράδοξο» τον τρόπο με τον οποίο ήρθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες το  θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε, το ζήτημα «είναι γνωστό και ανοικτό εδώ και καιρό και αφορά όλα τα κόμματα». Σημείωσε δε ότι κατανοεί την αντίδραση του κ. Παπανδρέου για «αδιασταύρωτα και ανακριβή» δημοσιεύματα, προσθέτοντας πάντως ότι δεν κατανοεί τις αναφορές του στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τα δημοσιεύματα για εσωκομματικές τριβές έχουν ως πρώτο και κύριο στόχο τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος.

«Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων δεν είναι θέμα "μαύρης τρύπας" για κάποια ταξίδια ή εκδηλώσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, λέγοντας πως «έχει εντοπιστεί για κάποια κονδύλια η ανάγκη συμπλήρωσης των παραστατικών». Υποστήριξε πάντως ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά ούτε και μιας αναδρομικής απόδοσης ευθυνών, καθώς, όπως είπε, «μέσα στην κάθε συγκυρία το κάθε κόμμα εκτιμά ποια δαπάνη εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό του».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι ήταν αφενός επί μήνες απλήρωτοι και αφετέρου τα μισθώματα της Ιπποκράτους, της Χ. Τρικούπη και των Οργανώσεων δεν είχαν καταβληθεί για πολύ καιρό. Είπε δε ότι κατά την εκλογή του ανέλαβε ρητή δέσμευση να υπάρξει έλεγχος των οικονομικών και να περάσει το ΠΑΣΟΚ σε άλλο μοντέλο διαχείρισης και ως προς αυτό ζήτησε οικειοθελώς έλεγχο από τις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες, διευκρινίζοντας ότι γίνεται από κοινού έλεγχος και όχι έξι ξεχωριστοί.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η έκθεση των έξι ελεγκτικών εταιρειών δεν έχει υποβληθεί ακόμη και ότι «συνεπώς δήθεν πληροφορίες για δαπάνες και παραστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν σχέση με την έκθεση». Σύμφωνα με τον ίδιο,  η έκθεση θα έρθει σε δύο σκέλη, ένα απολογιστικό και ένα προγραμματικό και θα τεθεί υπόψη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι οι δαπάνες του ΠΑΣΟΚ για τις δίδυμες εκλογές του περασμένου χρόνου μειώθηκαν κατά 80% έναντι των δαπανών προηγούμενων αναμετρήσεων, ενώ οι δαπάνες για μετακίνηση ετεροδημοτών μειώθηκαν κατά 95%. Οι πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος ήταν να καταβληθούν οι αποδοχές των εργαζομένων έως τον Ιανουάριο του 2013, η εκ περιτροπής απασχόληση και η παροχή κινήτρων για εθελούσια έξοδο. Επίσης έγινε επαναδιαπραγμάτευση και μείωση κατά 50% των μισθωμάτων της Ιπποκράτους και της Χ. Τρικούπη.

Για τις προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι σημερινοί συσχετισμοί πρέπει και μπορούν να αλλάξουν και σημείωσε ότι η πιο κρίσιμη πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι η κατάργηση της τρόικας. Αντί για τη σημερινή τρόικα, «προτείνουμε τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ αλλά και με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας», εξήγησε.

Αναφερόμενος στην ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που θα γίνει και επίσημα στη Λειψία και στην οποία συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ ως ιδρυτικό μέλος από τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν ιδρύθηκε «ως υποκατάσταστο άλλου διεθνούς θεσμού», αλλά ως νέος χώρος συνεργασίας.

Για την πρόσκλησή του προς την Κεντροαριστερά

Αποσαφήνισε επίσης ότι η πρότασή του για τη συγκρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς δεν απευθύνεται στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, αλλά στην κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς. «Όσοι νομίζουν ότι χτες απευθυνθήκαμε στη ΔΗΜΑΡ και μάλιστα σε ηγετικό επίπεδο κάνουν πολύ μεγάλο λάθος», είπε και πρόσθεσε ότι το αίτημα της μεγάλης κεντροαριστεράς είναι αίτημα της κοινωνίας. Ξεκαθάρισε δε πως «δεν απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των καθηγητών

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο απεργίας των καθηγητών στη διάρκεια των Πανελλήνιων Εξετάσεων, υπογράμμισε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως αρνητική, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δείξουμε όλοι σεβασμό στο γενικό συμφέρον της κοινωνίας».

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για το προσεχές διάστημα

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για το προσεχές διάστημα, σε σχέση με την κυβερνητική δραστηριότητα, προαναγγέλλοντας συνάντηση με φορείς του τουρισμού πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, την ερχόμενη Τρίτη, όπου με την ευκαιρία της παρουσίας του εκεί θα μιλήσει στο ερευνητικό ινστιτούτο Woodrow Wilson Center.

«Πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ θα οργανώσουμε συνάντηση με τους φορείς του τουρισμού. Πολύ σημαντικό να έχουμε το νου μας στραμμένο στα θέματα της υγείας και οι παρεμβάσεις της επόμενης εβδομάδας θα έχουν προτεραιότητα, την υγεία, το φάρμακο και τον ΕΟΠΥΥ», κατέληξε.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News