default-image

Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις του Άκη στο Εφετείο

Ελλάδα
Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις του Άκη στο Εφετείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε σήμερα Πέμπτη και τις επτά βασικές ενστάσεις που είχε υποβάλει η υπεράσπιση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και η δίκη του συνεχίζεται κανονικά. Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού επέμειναν ιδιαίτερα στην ένσταση εκκρεμοδικίας και είχαν καταθέσει ενστάσεις που αφορούσαν το εάν είναι νόμιμη η κλήτευση του πρώην υπουργού πριν περάσουν 30 μέρες από το δικαίωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση.

Η εισαγγελέας Γεωργία Αδηλίνη ζήτησε από τους εφέτες να απορρίψουν την ένσταση του πρώην υπουργού για εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας, λέγοντας πως «η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν παραγράφεται από το γεγονός και μόνο ότι παρήλθε άπρακτη η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία από τη Βουλή».

Όπως ανέφερε η κ. Αδηλίνη, «άκουσα με προσοχή τον κ. συνήγορο να κάνει λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Βεβαίως ζούμε όλοι την οικονομική κρίση και την κρίση των θεσμών. Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει αίτημα για τιμωρία όσων έφεραν τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Παρ' όλα αυτά - και εδώ είναι η διαφωνία μου - μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αναστήλωση των θεσμών γίνεται μόνο μέσα από την προστασία τους. Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά τη δικαστική λειτουργία, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα. Είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Δε θα επιτρέψουμε παράπλευρες απώλειες. Είμαστε εδώ για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και όχι οι αθώοι».

Στο νοσοκομείο η Βίκυ Σταμάτη

Βάσει των εισηγήσεων των δύο εισαγγελέων, το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει και την ένσταση της Βίκυς Σταμάτη περί μη εφαρμογής του ελληνικού ποινικού κώδικα, καθώς το έγκλημα που της καταλογίζεται τελέστηκε στην Ελβετία, όπου είχε λογαριασμό.

Ωστόσο, η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, ήταν σήμερα απούσα, γιατί, όπως έγινε γνωστό, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και όπως δήλωσε ο συνήγορός της αναμένεται να διακομισθεί στο νοσοκομείο "Γεννηματά".

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος είπε πως «ο εισαγγελέας έχει την υποχρέωση να αναζητήσει την αληθινή κατάσταση. Έχει υποχρέωση να συμβάλει στην ανεύρεση της αλήθειας, αναζητών όχι μόνο τα στοιχεία της ενοχής αλλά και της αθωότητας των κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας έχει κλειστά τα ώτα στις περιρρέουσες ατμόσφαιρες. Υπάρχει μόνο η διαδικασία και ό,τι προκύψει από αυτήν».

Η πρόταση των εισαγγελέων είναι να απορριφθούν επίσης και οι ενστάσεις για ακυρότητα της διαδικασίας, απαράδεκτου της δίωξης, ακύρωσης προδικασίας κ.α., ενώ ζήτησαν να γίνει δεκτή μόνο μία, που υποβλήθηκε από τον κατηγορούμενο Νίκο Γεωργουλάκη, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εξωχώριας (offshore) εταιρείας. Η ένστασή του αφορούσε προανακριτική του κατάθεση, η οποία ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη.

Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή έπρεπε να κάνει πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλο το θέμα των υποβρυχίων και να ελεγχθεί το σύνολο των υπουργών, "φωτογραφίζοντας" έτσι τους διαδόχους του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για μη υλοποίηση της σύμβασης των υποβρυχίων.

«Όσο ήμουν εγώ η σύμβαση υλοποιούνταν κανονικά. Αυτό δεν είναι σκάνδαλο; Σκάνδαλο είναι μόνο αυτό που λένε για μένα για δωροδοκία και για ξέπλυμα; Αλλά, θα μιλήσουμε για όλα. Θα βγουν όλα. Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι. Μόνο η αλήθεια βοηθάει σε αυτή την υπόθεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News