Ελλάδα

ΕΣΕΕ: Ζητά στήριξη των εργαζομένων

Τη στήριξη των εργαζομένων με το πάγωμα των μισθών για μία τριετία προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της εξαιτίας της μείωσης των μισθών λόγω της μετενέργειας από τις 14 Μαΐου.


Στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ως γνωστό στις 15 Μαΐου λήγει το τρίμηνο της μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ καθώς και 42 κλαδικών συμβάσεων, κάτι που θα δημιουργήσει νέες αναταράξεις στις εργασιακές σχέσεις της χώρας μας. Με την ολοκλήρωση της μετενέργειας καταργείται το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα που προβλέπονταν στις κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10% έως και 20%.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι η τότε πρότασή μας για επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2008 και πάγωμα για μία τριετία μπορεί να μην είναι πλέον εφικτή, αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.

Επί του παρόντος μπορεί να μετέχει σε μία συμφωνία εργασιακής ειρήνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανάσχεση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και "μαύρης" εργασίας καθώς και την επιθυμία όλων να επιστρέψει η διαδικασία στην αρμοδιότητά μας και να επαναθεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επέκταση της ΕΓΣΣΕ.


Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι, μέσω της δύναμης του κοινωνικού διαλόγου, καλούμαστε να βγούμε μόνοι μας από την προσπάθεια απομόνωσής μας και να παίξουμε ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό ρόλο, μαθαίνοντας από τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος».

Σχόλια