default-image

Πρεμιέρα πανελλαδικών με Νεοελληνική Γλώσσα στις 17 Μαΐου

Ελλάδα
Πρεμιέρα πανελλαδικών με Νεοελληνική Γλώσσα στις 17 Μαΐου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας ανοίγει η αυλαία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων ημέρα Παρασκευή στις 17 Μαΐου για τα ημερήσια και εσπερινά γενικά λύκεια.

Στη σκιά της κρίσης ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι 6.311 υποψήφιοι της Κρήτης. Τα παιδιά, επιβαρυμένα ψυχολογικά τόσο από το άσχημο κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία όσο και πιθανώς από δικά τους οικογενειακά προβλήματα, προσέρχονται σε λίγες ημέρες στα εξεταστικά κέντρα. Ο χρόνος περνάει, η αγωνία χτυπάει κόκκινο και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα έχει έρθει και το σχέδιο "Αθηνά" για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)

ΜΑΘΗΜΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

(ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Τα κέντρα

Εξεταστικά κέντρα για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων έχουν οριστεί 3 στο Λασίθι, 4 στο Ηράκλειο, 2 στα Χανιά και 1 στο Ρέθυμνο. Για τα Γενικά Λύκεια, τα εξεταστικά κέντρα είναι 7 στο Λασίθι, 28 στο Ηράκλειο, 9 στο Ρέθυμνο και 15 στα Χανιά. Επίσης, υπάρχει και το ειδικό εξεταστικό κέντρο των ΕΠΑ.Λ., όπου για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει και φέτος καλύπτοντας τις ανάγκες των υποψηφίων όλης της Κρήτης το 2ο ΕΠΑ.Λ. στο Ηράκλειο. Τα βαθμολογικά κέντρα στην Κρήτη είναι δύο: Ένα στο Ηράκλειο, το 55ο, και ένα στα Χανιά, το 56ο. 

Οι υποψήφιοι

Σε επίπεδο Κρήτης, φέτος συνολικά ο αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται σε 6.311. Από αυτούς, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων είναι 4.371 . Μαζί με τους φυσικούς αδύνατους φτάνουν τους 4.560, όπως μας πληροφόρησε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Απόστολος Κλινάκης. Αναλυτικότερα, ανά νομό οι υποψήφιοι είναι 471 στο Λασίθι, 609 στο Ρέθυμνο, 2.300 στο Ηράκλειο και 1.180 στα Χανιά. Στα Επαγγελματικά Λύκεια για την Α' ομάδα οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.716, ενώ για την ομάδα Β' είναι 35 σε όλη την Κρήτη.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, στις 15 Μαΐου θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα και μία ημέρα αργότερα οι διαδικασίες για την έκδοση και την αποστολή των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία εξεταστικά κέντρα. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις 15νθήμερες διακοπές του Πάσχα, τα λύκεια θα ανοίξουν μόνο δύο μέρες (13 και 14 Απριλίου), πριν κλείσουν για τις πανελλαδικές. Οι υποψήφιοι λοιπόν  γνωρίζουν καλά ένα πράγμα: Οι μέρες που διανύουμε  είναι η τελευταία τους ευκαιρία για κάλυψη τυχόν κενών, αλλά και για μια καλή επανάληψη σε κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Tων Βάλιας Μπούη-Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News