default-image

Διακόπηκε για την Πέμπτη το πρωί η πολύκροτη δίκη Τσοχατζόπουλου

Ελλάδα
Διακόπηκε για την Πέμπτη το πρωί η πολύκροτη δίκη Τσοχατζόπουλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεκόπη για αύριο Πέμπτη στις 9:30 το πρωί η πολύκροτη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Το δικαστήριο με την έναρξη της συνεδρίασης σήμερα Τετάρτη το πρωί εξέτασε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης κατά της παράστασης του ελληνικού Δημοσίου ως πολιτικής αγωγής. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριζαν ότι η δίκη αφορά μόνο το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για το οποίο δεν έχει λόγο το Δημόσιο, όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους και έκρινε παραδεκτή και νόμιμη την παράσταση του Δημοσίου ως πολιτική αγωγή στη δίκη.

Η υπεράσπιση του βασικού κατηγορουμένου Άκη Τσοχατζόπουλου, ωστόσο, κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων υπέβαλε και άλλες ενστάσεις.

Συγκεκριμένα οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής, Γιάννης Νικολάου και Γιάννης Παγορόπουλος, έθεσαν θέμα στο δικαστήριο για εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, ο εντολέας τους κάθεται στο εδώλιο για πράξη προερχόμενη από αδίκημα που έχει παραγραφεί. Με την ένσταση, συντάχτηκε και η υπεράσπιση της πρώην συζύγου και της κόρης του Α. Τσοχατζόπουλου.

Η υπεράσπιση του κ. Τσοχατζόπουλου υπέβαλε, επίσης, ένσταση για ακυρότητα της κλήσης που εστάλη στον πρώην υπουργό, καθώς, όπως τόνισε, επιδόθηκε πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για άσκηση αναίρεσης του βουλεύματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ακολούθως, οι συνήγοροι επικαλέστηκαν και ακυρότητα της διαδικασίας.

Επίσης, έθεσαν θέμα ακυρότητας της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε στον Α. Τσοχατζόπουλο, καθώς είχε προηγηθεί παραγγελία άσκησης δίωξης από τη Βουλή, η οποία - κατά τους συνηγόρους - «αιωρείται» και επομένως τίθεται θέμα εκκρεμοδικίας.

Ο κ. Κοτσαλής, ένας από τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, αναφέρθηκε, επίσης, σε ποινική υπόθεση σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στη Γερμανία, που προβλήθηκε από «μεγάλης κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα» τόσο, ώστε άλλη μεγάλη σοβαρή γερμανική εφημερίδα να αναφερθεί σε «ανοίκειες σχέσεις εισαγγελικών Αρχών με δημοσιογράφους».

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού επανέφερε το θέμα της κλήσης των μελών του ΚΥΣΕΑ - της επίμαχης περιόδου - θεωρώντας ότι η κατάθεσή τους είναι σημαντική καθώς ενέκριναν τις συμβάσεις για τις αγορές των υποβρυχίων και των ΤΟR- M1.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου, Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε ένσταση «περί απαραδέκτου» της δίωξης που ασκήθηκε στην κ. Σταμάτη. Κατά τον κ. Κούγια, το αδίκημα της δωροδοκίας διαπράχτηκε - αν διαπράχτηκε - το 1998, στην Ελβετία. Ωστόσο, τότε δεν ήταν διωκόμενο αδίκημα και έλαβε χαρακτήρα ποινικής παράβασης το 2006.

Η διαδικασία διακόπηκε για αύριο το πρωί, οπότε και θα τοποθετηθούν οι εισαγγελείς επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

Τα παραλειπόμενα

Στα παραλειπόμενα της σημερινής δεύτερης μέρας της δίκης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος συνομιλούσε συνεχώς με τη σύζυγό του ενώ δεν έριξε ούτε μία ματιά στον ξάδερφό του κ. Ζήγρα παρόλο που οι δύο άνδρες στέκονταν αρκετά κοντά.

Οκ. Ζήγρας στέκονταν σκυφτός χωρίς όρεξη για πολλές κουβέντες.

Είναι δεδομένο πως οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν διαταραχθεί μετά την παραδοχή Ζήγρα για διακίνηση μαύρου χρήματος με εγκέφαλο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Κατά τη διακοπή για να συζητηθεί το θέμα της παράστασης του Δημοσίου ως πολιτικής αγωγής, η λογίστρια και συγκατηγορούμενη του Άκη Τσοχατζόπουλου κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου εμφανίστηκε φορτισμένη συναισθηματικά στην αίθουσα, καθώς ξέσπασε σε λυγμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News