Ελλάδα

"Πράσινο" για κάμερες ασφαλείας στα μνημεία

"Πράσινο φως" έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τοποθέτηση καμερών, προκειμένου να προστατευτούν μνημεία που είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους.

Η αρχή θα γίνει από τον Πύργο Ηλείας μετά από αίτημα του Δήμου για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης έξω από την πλατεία του Δημαρχείου της πόλης, καθώς τα μνημεία στην περιοχή είχαν κατ' επανάληψη δεχτεί βανδαλισμούς, παρά τις περιπολίες τόσο της Αστυνομίας, όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Αρχή, τα μνημεία αποτελούν αγαθά που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής τους σημασίας και συνακόλουθα «η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» καθιστά επιτρεπτή τη χρήση συστήματος βιντεοσκόπησης των μνημείων. Παράλληλα όμως, η Αρχή υπογραμμίζει ότι «το πεδίο λήψης των καμερών θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα υπό προστασία μνημεία χωρίς να λαμβάνει εικόνα από παρακείμενους χώρους της πλατείας», όπως είναι π.χ. τα μαρμάρινα παγκάκια.

Η Αρχή σημειώνει ότι οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα πρέπει να είναι γνωστοί μόνο σε συγκεκριμένο άτομο που θα οριστεί ως υπεύθυνος ασφαλείας και η πρόσβαση στα δεδομένα της εικόνας θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχει υπάρξει συμβάν βανδαλισμού και κατόπιν σχετικής έγγραφης εντολής του δημάρχου.

Ένα μέλος της Αρχής διατύπωσε αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι δεν μπορεί να γίνει η τοποθέτηση καμερών.

Σχόλια