default-image

Κινέζοι τα φαβορί για την εξαγορά του Ελ. Βενιζέλος.

Ελλάδα
Κινέζοι τα φαβορί για την εξαγορά του Ελ. Βενιζέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Τρέχει" τις διαδικασίες, το οικονομικό επιτελείο, για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".Μπορεί η χθεσινή εξέλιξη (η γερμανική Hochtief μεταβίβασε το 26,7% στην καναδική PSP Investments) να αιφνιδίασε την Αθήνα αλλά όπως έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ο σχεδιασμός δεν αλλάζει.

"Οι Κινέζοι είναι "ζεστοί" για το αεροδρόμιο και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πρόκειται να προκηρύξει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο (55%)

Μέχρι στιγμής εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από την Κίνα ( Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management) έχουν έλθει δύο φορές στην Ελλάδα και σε επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εκδήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον για την εξαγορά του αεροδρομίου.

Ενδεικτικό των προθέσεων τους είναι το γεγονός ότι έριξαν στο τραπέζι και την πρόταση για αγορά και του ποσοστού της Hochtief.

Τώρα που οι Γερμανοί πούλησαν το το 26,7% η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι δεν αλλάζουν οι ...ισορροπίες καθώς ο πλειοδότης του διαγωνισμού παίρνοντας το 55% εξασφαλίζει και το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Εκτιμάται δε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κίνα και δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης θα συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης διατύπωσε χθες την άποψη πως είναι θετική εξέλιξη η συμμετοχή των Καναδών στη μετοχική σύνθεση του "Ελευθέριος Βενιζέλος".

"Ένας αξιόπιστος επενδυτής αποφάσισε να επενδύσει, μεταξύ άλλων, και στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω βοηθάει στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση επενδυτών", είπε χαρακτηριστικά π κ. Χατζηδάκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προετοιμάζουν τον διαγωνισμό πώλησης του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου "ίσως είναι καλύτερα που αποχώρησε η Hochtief κι αυτό με το σκεπτικό ότι όταν έχεις μια εταιρεία η οποία "καίγεται" να πουλήσει αυτό μπορεί να ρίξει το τίμημα που θα διεκδικήσεις από την αγορά".

Ανέφερε δε ότι μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ "θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την βελτίωση του κλίματος και το επενδυτικό ενδιαφέρον που δείχνουν ισχυροί όμιλοι για την Ελλάδα"

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η κοινοπραξία των κινέζικων εταιρειών από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ

Παράλληλα οι συγκεκριμένες εταιρείες επιζητούν να επενδύσουν στα περιφερειακά αεροδρόμια και σε δραστηριότητες όπως cargo και logistics.

Στόχος τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών από τη Ν.Α. Ασία και ειδικότερα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Κίνας. Η κοινοπραξία διαμορφώνει αυτή την περίοδο το επιχειρηματικό της σχέδιο και ετοιμάζεται για τη διαμόρφωση της πρότασης της.

πηγη Μαρτυριάρικο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News