Ελλάδα

"Πράσινο φως" από ΣτΕ στα πρώτα Π.Δ. του σχεδίου "Αθηνά"

Νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τα πρώτα τέσσερα προεδρικά διατάγματα που αφορούν το σχέδιο "Αθηνά" για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Ωστόσο εκκρεμεί η έκδοση 32 ακόμη προεδρικών διαταγμάτων για να ολοκληρωθεί η "νομιμοποίηση" του σχεδίου "Αθηνά" από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει και το φετινό αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας.

Συγκεκριμένα το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έδωσε το "πράσινο φως" για τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν στη συγκρότηση σχολών σε τέσσερα ανώτατα ιδρύματα: Εθνικό Μετσόβιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο και Σχολή Καλών Τεχνών.  

- Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα λειτουργούν εννέα Σχολές: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Υπολογιστών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα λειτουργούν τρεις Σχολές: Οικονομικών Επιστημών (με Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικής Επιστήμης), Διοίκησης Επιχειρήσεων (με Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας), και Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας (με Τμήματα Πληροφορικής και Στατιστικής).

- Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα λειτουργούν τρεις Σχολές: Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών (με Τμήματα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Γεωγραφίας), Επιστημών Υγείας και Αγωγής (με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής) και Ψηφιακής Τεχνολογίας (με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής).

- Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών θα λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών (με Τμήματα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Εικαστικών Τεχνών).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των τεσσάρων επίμαχων διαταγμάτων εξέδωσαν αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις (104-107/2013), με τις οποίες αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα διατάγματα είναι νόμιμα και έκαναν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Πάντως, σε όλα τα σχέδια διατάγματος οι σύμβουλοι Επικρατείας επαναλαμβάνουν, για ακόμη μια φορά, ότι τα σχέδια διαταγμάτων τα οποία αφορούν την οργάνωση της εκπαίδευσης και το περιεχόμενο γενικά των σπουδών πρέπει να αποστέλλονται στο ΣτΕ εγκαίρως, «ώστε αφενός να μην αιφνιδιάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα και αφετέρου να παρέχεται η δυνατότητα λυσιτελούς επεξεργασίας» από το ΣτΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 95).

Σχόλια