default-image

Απάντηση οικολόγων για δημοσιεύματα της ΧΑ

Ελλάδα
Απάντηση οικολόγων για δημοσιεύματα της ΧΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απάντηση των απειλητικών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων στην ιστοσελίδα της  Χρυσής Αυγής, καθώς και την επερώτηση που  απηύθυνε βουλευτής του εν λόγω κόμματος στους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βρίθει συκοφαντιών ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε:

"Το Αντι-απαγορευτικό φεστιβάλ είναι ένα πολιτικό- πολιτιστικό φεστιβάλ για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, που πραγματοποιείται για τη διεκδίκηση πιο δίκαιων και αποτελεσματικών πολιτικών για τα ναρκωτικά. Σε καμιά περίπτωση δε διαφημίζει τη χρήση ουσιών, ποτέ δεν έχει αναφερθεί σε αποποινικοποίηση της εμπορίας "ναρκωτικών" παρά μόνο στην αποποινικοποίηση της χρήσης για την απεξάρτηση των χρηστών από το παράνομο εμπόριο και την προστασία της δημόσιας υγείας. Στη σημερινή εποχή περισσότερο από ποτέ ο ψύχραιμος διάλογος είναι αναγκαίος για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις πολιτικές που έχουν αποτύχει με στόχο να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που βιώνει η κοινωνία. Η κρίση έχει επιδεινώσει την εξάρτηση από ουσίες αλλά τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα φέτος συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες και φορείς για να συζητηθούν σε βάθος οι εμπειρίες από την εφαρμογή των διαφόρων πολιτικών για τα ναρκωτικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η αξιοποίηση αυτών των εμπειριών θα βοηθήσει και τη χώρα μας να χαράξει τη δική της πολιτική με πλήρη συνείδηση τι δουλεύει καλά και τι όχι σε διεθνές επίπεδο.

Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ένα κοινωνικό πρόβλημα είναι να κρύβεται κάτω από το χαλί ή να διαμορφώνονται πολιτικές κάτω από την πίεση άναρθρων κραυγών, συνήθως ανθρώπων που έχουν άγνοια και απλώς ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν εκλογικά ή οικονομικά τις αποτυχημένες πολιτικές. Οι χρήστες ουσιών που βρίσκονται μέσα σε κάθε οικογένεια δεν είναι εγκληματίες. Οι γονείς και οι φίλοι τους νοιώθουν μεγάλο πόνο και νοιάζονται για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παιδιών ή των φίλων τους με ανθρώπινο τρόπο, με φροντίδα και μέσα από πραγματικές λύσεις. Εγκληματικές είναι οι πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να πετάγονται αυτοί οι άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, στον δρόμο. Όσοι απαιτούν όλο και πιο αυστηρές κατασταλτικές πολιτικές (πχ θάνατο στους εμπόρους) είναι όσοι δεν νοιάζονται να καταλάβουν ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δεν λύνονται έτσι δύσκολα κοινωνικά προβλήματα ή είναι αυτοί που έχουν άμεσο όφελος και κέρδος από τη διατήρηση αυτής της άθλιας κατάστασης στους δρόμους και στις πλατείες, όπως και το οργανωμένο έγκλημα".

Φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται 3 διεθνείς ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, με 12 ομιλητές από το εξωτερικό και πολλούς Έλληνες ομιλητές, με στόχο τη μεταφορά καλών πρακτικών και παραδειγμάτων από άλλες χώρες όπως Τσεχία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, σχετικά με πολιτικές μείωσης της βλάβης.

Η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται τη Τετάρτη 8 Μάη (12.00-15.00) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων έχει ιατρικό ενδιαφέρον καθώς θα αναφερθεί στις διεθνείς εξελίξεις για την ιατρική χρήση της κάνναβης με εξέχοντες ομιλητές από Αγγλία, Ολλανδία, Τσεχία και Ελλάδα.  

Η δεύτερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 8 Μαΐου στις 18.30, επίσης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων έχει γεωργικό και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς θα αναλύσει τις διεθνείς εξελίξεις για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και τη παραγωγή οικολογικών προϊόντων από το ίδιο φυτό, μετά και από τη πρόσφατη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα. Θα μιλήσουν επιστήμονες, μέλη ΜΚΟ και ειδικοί από Ολλανδία, Ισπανία, Τσεχία, Βέλγιο και Ελλάδα.

Η τρίτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη 9 Μαΐου (14.00-19.00) στο Αμφιθέατρο του 984 στην Τεχνόπολη- Γκάζι με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και αφορά καλά παραδείγματα και πρακτικές μείωσης της βλάβης καθώς και εναλλακτικά μοντέλα πολιτικών που δεν εστιάζουν στην τιμωρία αλλά τη θεραπεία και τη δημόσια υγεία. Στην ημερίδα θα μιλήσουν 6 διεθνείς ομιλητές, ανάμεσα τους ο πρώην Δήμαρχος Πράγας και νυν βουλευτής του Τσέχικου Κοινοβουλίου, Δρ. Πάβελ Μπεμ και η Άννυ Μάτσον Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του διεθνούς δικτύου αστυνομικών, δικαστών και ανθρώπων που ασχολούνται με την εφαρμογή του νόμου και τάσσονται ενάντια στις απαγορευτικές πολιτικές (Law Enforcement Against Prohibition). Επίσης, ο Κ. Γαζγαλίδης, Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Οι κατασταλτικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αποτύχει στο βασικό τους στόχο που είναι η μείωση της προσφοράς και της ζήτησης ουσιών, ενώ έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στους χρήστες, τη κοινωνία και την οικονομία απ' ότι προλαμβάνουν. Οι χρήστες είναι περισσότεροι από ποτέ, όπως και η προβληματική χρήση και τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος από το παράνομο εμπόριο. Οι φυλακές είναι γεμάτες με απλούς χρήστες και οι δρόμοι με εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας. Με την απαγόρευση και την παρανομία δεν μπορεί να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, ενώ το κράτος δεν μπορεί να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα.

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ πραγματοποιείται για 9η συνεχόμενη φορά και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες κόσμου, ενώ είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος και των ημερών δράσης για πιο ανθρώπινες, αντιαπαγορευτικές πολιτικές, που δεν αντιμετωπίζουν τη χρήση ή την εξάρτηση από ουσίες ως ποινικό αδίκημα, αλλά προωθούν την απεξάρτηση του χρήστη με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του παράνομου εμπορίου. Ο νέος νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών (4139/2013) θα μπορούσε να μείνει στο πνεύμα της πρότασης νόμου από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή το 2011 όπου αποποινικοποιούνταν η χρήση ουσιών και λαμβάνονταν υπόψη οι διεθνείς εξελίξεις.  

Το Αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στο Κάμπινγκ Βούλας στις 10-11 Μάη με τη συμμετοχή 12 συγκροτημάτων και 38 DJ- μουσικών παραγωγών, σε μια δράση επανάκτησης του δημόσιου χώρου στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες για ελεύθερες παραλίες και ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο.

Οι φορείς που το στηρίζουν είναι οι εξής: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινο Ινστιτούτο, Νέοι Πράσινοι, Επιτροπή δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαία Συνασπισμού, ΑΚΟΑ, Φιλελεύθερη Συμμαχία,  ENCOD, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), ΟΚΑΝΑ, Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων keli.gr,  Act Up Drase Hellas, Ηλιόσποροι, Κενό Δίκτυο, Εφημερίδα Εποχή, Περιοδικό Ζενίθ, Φίλοι του Ανθρώπου, κ.α.

Το Αντι-απαγορευτικό Φεστιβάλ γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας "Συμμαχία Αλλάξτε πολιτική για τα Ναρκωτικά" την οποία στηρίζουν πλήθος πολιτών, συλλογικοτήτων και φορέων.

www.legaliseprotestival.blogspot.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News