Ελλάδα

Για τη μετανάστευση θα μιλήσει η Λ.Κατσέλη στη Φλωρεντία

Στη Φλωρεντία θα μιλήσει η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Λούκα Τ. Κατσέλη, με θέμα τη «Μετανάστευση και το μέλλον της Δημογραφίας και της Οικονομίας στην Ευρώπη», στην ημερίδα, που με τον τίτλο «State of the Union» διοργανώνει εκεί στις 9 Μαΐου το European University Institute.

Η ημερίδα αποτελεί ετήσια συνάντηση μελέτης, προβληματισμού και συζήτησης, όπου επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, εκπρόσωποι κοινωνικών και επιχειρηματιών φορέων καθώς και Μέσων Ενημέρωσης αναλύουν την παρούσα κατάσταση και καταθέτουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην φετινή ημερίδα θα αναλυθεί η μεταναστευτική πολιτική και το μέλλον της Ευρώπης

Κεντρικός πυλώνας της εισήγησης της Λούκας Τ. Κατσέλη θα είναι η θέση ότι η αναζήτηση τρόπων διαχείρισης και ένταξης των μεταναστών στην Ευρώπη εξαρτάται καταλυτικά από το ευρωπαϊκό μοντέλο που οραματιζόμαστε καθώς και από τη στρατηγική και την πολιτική που υιοθετούμε για να το διασφαλίσουμε.

Στις συζητήσεις, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Cecilia Malmstrom, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hannes Swoboda,  η Υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών και Εκπρόσωπος Τύπου της Γαλλικής Κυβέρνησης Νajat Vallaud-Belkacem, οι πρώην Πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μario Monti και Giuliano Amato, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Bruegel Jean Pisani-Ferry, οι πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Emma Bonino, ο πρώην Αντιπρόεδρος και Επίτροπος της ΕΕ Franco Frattini, καθώς και ο δ/ντής της ευρωπαϊκής έκδοσης των «Financial Times» Τony Barber και η  Sylvie Kauffmann της  «Le Monde».

Πρόεδρος του European University Institute είναι ο Γιοζέπ Μπορρέλ, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργός της Ισπανίας, τον οποίο θα διαδεχτεί την 1/9 ο ήδη εκλεγμένος Τζόζεφ Χ. Χ. Βάϊλερ.

Σχόλια