Ελλάδα

Νέο μοντέλο τουρισμού από το υπουργείο

Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την εγκατάλειψη του μοντέλου μαζικού και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού και την υιοθέτηση του ποιοτικού, θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού. Γνώμονα στην ανάπτυξη του νέου μοντέλου θα αποτελεί και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό προβλέπει: 

- Τη μετάβαση σε ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό, με σταδιακή αποδέσμευση από το μοντέλο μαζικού και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού που ίσχυε μέχρι σήμερα.

- Χωροθέτηση υποδοχέων για τη δημιουργία ξενοδοχείων 4-5 αστέρων και εκσυγχρονισμό των παλαιών.

- Να τεθούν εκτός τουριστικής αξιοποίησης βραχονησίδες, εθνικά πάρκα, πυρήνες Natura, ακατοίκητα νησιά κάτω των 300 στρεμμάτων και περιοχές που προστατεύονται από το Σύνταγμα όπως δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός και αρχαιολογικοί χώροι.

- Δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, με ήπιους όρους δόμησης. Στις ειδικές αυτές ζώνες το 60% θα καλύπτεται από τουριστικά καταλύματα και το 40% με παραθεριστικές κατοικίες.

- Τέλος θα δημιουργηθούν τρεις μεγάλες κατηγορίες χώρου ανάλογα με την ένταση της τουριστικής ανάπτυξης, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την περιβαλλοντική και πολιτιστική ευαισθησία.

Στους στόχους του Ειδικού Χωροταξικού περιλαμβάνεται και η μετατροπή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ το σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σχόλια