Ελλάδα

Σταθερή αξία για τους περισσότερους Έλληνες η οικογένεια

Στην οικογένεια στηρίζεται το 72,2% των Ελλήνων, όταν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται βοήθεια, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research.

Το 31,2% τοποθετεί την έξοδο από την κρίση μετά το 2020 και το 34% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ, σύμφωνα με την έρευνα για το Βήμα.

Οι οικογένειες της κρίσης ισορροπούν ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρηθούν ενωμένες και στις «επιθέσεις» που δέχονται τα μέλη τους από την εργασιακή και την οικονομική ανασφάλεια, που διαβρώνει τη συναισθηματική βάση τους.

Η πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά από έξι μήνες ως ένα χρόνο (40,1%) και ως τρία χρόνια το 39%. Από αυτούς το 98,1% είχε στο παρελθόν αμειβόμενη εργασία.

Ωστόσο, ακόμη και όσοι έχουν δουλειά δεν αισθάνονται ασφαλείς. Σχεδόν τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος.

Μεταξύ άλλων, τα μέλη των περισσότερων οικογενειών (40,8%) δηλώνουν ότι τα ελάχιστα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες είναι 1.000 -1.500 ευρώ τον μήνα. Αλλά υπάρχει ένα 16,4% που μπορεί να ζει με 700-1.000 ευρώ.

Το 58,2% δηλώνει ότι ένιωσε θλίψη ή μελαγχολία για δύο εβδομάδες συνεχώς κατά τον τελευταίο χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ερωτώμενους (69,9%) τοποθέτησαν το νοικοκυριό τους στην κλίμακα 1 (φτωχό) έως 10 (πλούσιο) μεταξύ 3 και 5, που σημαίνει φτωχό ως μεσαίο.

Στη συνείδηση των συμμετεχόντων στην έρευνα η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται ως το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στους φτωχούς πολίτες (15,5%) μετά τον «κανένα» (48,2%).

πηγη nooz

Σχόλια