default-image

Σύντομα το Νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Κρήτη
Σύντομα το Νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την κατοχύρωση δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες, ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης του 2013, απαντά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του προς τον Υπ. Εσωτερικών: «η κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί ένα αίτημα και μια δεδηλωμένη ανάγκη εδώ και δεκαετίες. Στο Σύνταγμα του 1975 περιελήφθη για πρώτη φορά διάταξη (άρθρο 51, παρ. 4) που προέβλεψε τη δυνατότητα ρύθμισης τα σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων εκτός Ελλάδας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51, παρ. 4 του Συντάγματος «Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από του εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια».

«Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, η θέση σε ισχύ της συνταγματικής αυτής επιταγής προϋποθέτει», όπως επισημαίνει ο κ. Ε. Στυλιανίδης, «μια ευρεία πολιτική συναίνεση και συμφωνία, η οποία εκφράζεται μέσω κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 200 Βουλευτών  για την ψήφιση του σχετικού εκτελεστικού νόμου». Αυτός είναι και ο λόγος που το σχέδιο Νόμου που ψηφίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2009 από 159 βουλευτές δεν ετέθη σε ισχύ.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδης υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν, για να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των αποδήμων και η εγκυρότητα της διαδικασίας, ούτως ώστε να καταθέσει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News