Ελλάδα

Βόμβα για τα αυθαίρετα

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων "νέας γενιάς" (όσα χτίστηκαν μετά τις 31.1.1983) με "πάγωμα" της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια, αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο υπέρ του "Πράσινου Ταμείου", όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το σχετικό νόμο 4014/2011.

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Επίσης, οι δικαστές δε δέχτηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση - του ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου - οικιστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι διαφόρων περιοχών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).


Ακόμη, ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού παραβόλου-προστίμου στο "Πράσινο Ταμείο", προσδιορίζουν τον τρόπο υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων, κ.λπ.

Σχόλια