default-image

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας έπλυνε τα πόδια 12 Ιερέων

Ελλάδα
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας έπλυνε τα πόδια 12 Ιερέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελετή γίνεται κάθε χρόνο στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών Μαντινείας. Στην ακολουθία του Νιπτήρος, η πομπή με τον Αρχιερέα, τους Ιερείς και τους πιστούς, ξεκινάει από το καθολικό της Μονής των Βαρσών με ψαλμωδίες και φτάνει στο κέντρο της αυλής.

Εκεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος σε μία ταπεινή και συμβολική τελετή, πλένει τα πόδια 12 Ιερέων, όπως έκανε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές Του.

Την τελετή αυτή παρακολουθεί κάθε χρόνο πλύθος πιστών από την Αργολίδα , την Αρκαδία και την Λακωνία.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη βρίσκεται η Ι. Μ. Βαρσών . Πρόκειται για ένα πανέμορφο μοναστήρι καθώς επικρατεί μια εκπληκτική διαμόρφωση πλακόστρωτων και χρωματιστών πλαισίων από διακοσμητικά φυτά, που απολαμβάνει ο επισκέπτης καθώς περιέρχεται τους διαμορφωμένους με τόση τάξη χώρους. Η μονή είναι ανδρική και έχει κοινοβιακό χαρακτήρα.

Το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού. Στην Ακολουθία της Μ. Τετάρτης ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μιλά για την συγχώρεση του Ιησού στην Πόρνη και την συμφωνία του Ιούδα για την Παράδοση του Κυρίου.

Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου στην διάρκεια του οποίου διαβάζονται 7 Ευαγγέλια και οι ευχές. Στην Αρκαδία πλήθος πιστών την Μ. Τετάρτη παρακολουθεί την αναπαράσταση της Τελετής του Νιπτήρος στην Ιερά Μονή Βαρσών προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ Αλεξάνδρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News