default-image

Ταχύτητα και αλκοόλ σκοτώνουν τους Έλληνες το Πάσχα

Ελλάδα
Ταχύτητα και αλκοόλ σκοτώνουν τους Έλληνες το Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η χώρα μας και μάλιστα η «πρωτοκαθεδρία» μας αφορά ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων , με 110 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στο κείμενο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για το τι πρέπει να προσέχετε κατά την έξοδο του Πάσχα.

Το 2000 η Ελλάδα ήταν στη δεύτερη θέση με 180 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων και  το 2005 πέρασε στην τρίτη θέση με 150 νεκρούς, ενώ με τα στοιχεία του 2010 βρέθηκε, δυστυχώς, στην πρώτη θέση με 110 νεκρούς, ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στο σύνολο των 15.072 ατυχημάτων του 2010, οι νεκροί έφθασαν τους 1.280, οι σοβαρά τραυματισμένοι τους 1.755, ενώ οι ελαφρά τραυματίες τους 17.024.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% των ατυχημάτων οφείλονται στη συμπεριφορά του οδηγού. Ειδικότερα, σε έλλειψη προσοχής οφείλεται το 21% των θανατηφόρων ατυχημάτων, το 13% στην είσοδο στο αντίθετο ρεύμα και τα υψηλότερα ποσοστά κατέχουν η μεγάλη ταχύτητα και το αλκοόλ.

-      Ας μη θεωρούμε κάθε οδηγό σε άλλο αυτοκίνητο ως ανταγωνιστή μας.

-      Ας αφήσουμε τα επικίνδυνα προσπεράσματα «για να φτάσουμε πιο γρήγορα» από κάποιον άλλον άγνωστο, που τον βαφτίσαμε καθ΄οδόν «αντίπαλο».

-      Ας αφήσουμε να μας προσπεράσουν έστω και αν κορνάρουν εκνευριστικά.

-      Ας αφήσουμε έναν πιο αργό οδηγό να προσπεράσει με την ησυχία του, χωρίς να «χαϊδεύουμε» τον προφυλακτήρα του και να του αναβοσβήνουμε τα φώτα μας.

-      Ας αφήσουμε έναν που προσπερνά αντίθετα από εμάς, έστω φρενάροντας, όταν βλέπουμε ότι είναι σε δύσκολη θέση. Το αναβόσβημα των φώτων μας δε σώζει ούτε αυτόν ούτε εμάς από τη μετωπική σύγκρουση.

-      Και μην ξεχνάμε: ο δυνατότερος στο μυαλό, υποχωρεί.

-      Ας αφήσουμε τους πεζούς να περάσουν κάνοντάς το σαφές με κίνηση του χεριού. Οι πεζοί ασυνήθιστοι σε ευγένειες, διστάζουν.

-      Ας αφήσουμε κάθε ποσότητα αλκοόλ. Έχουμε ευθύνη προς τους συνεπιβαίνοντες  αλλά και προς αυτούς που θα χτυπήσουμε.

-      Ας μη κορνάρουμε σε κάθε παράβαση των άλλων. Η ανεκτικότητα ηρεμεί και εμάς. Εκνευρισμός στην οδήγηση μειώνει την ικανότητα.

-      Ας φορέσουμε ζώνη (μπροστινά και πίσω καθίσματα), ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα οδικής ασφάλειας μας προτρέπουν πάντα να τη φοράμε, ακόμη και σε πολύ μικρές ταχύτητες.

-      Ας οδηγήσουμε ανθρώπινα και υποχωρητικά. Ας καταλάβουμε ότι η επιθετική οδική συμπεριφορά είναι έκφραση απειρίας, ανωριμότητας και ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το 30-50% των τροχαίων ατυχημάτων σχετίζεται με λήψη αλκοόλης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας σε τυχαίους ελέγχους αλκοτέστ στη χώρα μας, το ποσοστό 2,8% των οδηγών που βρέθηκαν με επίπεδα αλκοόλης άνω του νομίμου ορίου (που είναι Ο,5%), ευθύνεται για άνω  του 20-30% των νεκρών.

Το ΕΚΑΒ προτρέπει όλους τους οδηγούς για σωστή χρήση των ζωνών ασφαλείας και του κράνους και ασφαλή οδήγηση με τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ.

«166»

Επίσης, το ΕΚΑΒ παρακαλεί για την σωστή χρήση του «166» και την κλήση του μόνο σε καταστάσεις που είναι αναγκαία η επείγουσα βοήθεια.

Εάν καλέσετε το «166» θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δώσετε τις παρακάτω πληροφορίες:

-      Τον αριθμό του τηλεφώνου από το οποίο καλείτε

-      Την ακριβή διεύθυνση στην οποία θα πρέπει να μεταβεί το Ασθενοφόρο.

-      Αν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (μεγάλος δρόμος ή σταυροδρόμι).

-      Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.

-      Ηλικία και φύλο των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Στην Κρήτη

Το παράρτημα Ηρακλείου και οι τομείς του, θα καλύψουν τις περιοχές ως εξής:

-      Παντανάσσα και κόμβο Χερσονήσου

Τομέας Ρεθύμνου

-      Αμαριότικος Κόμβο

Τομέας Χανίων

-      Καλύβες Γαλατά εθνικής οδού

Τομέας Αγ. Νικολάου

-      Κόμβος Νεάπολης

Πηγή: iatropedia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News