Ελλάδα

DNA αλόγου σε κατεψυγμένο κεμπάπ και σε σαλάμι εντόπισε ο ΕΦΕΤ

Ύστερα από ελέγχους Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  νέα προϊόντα με DNA αλόγου εντοπίστηκαν, ενώ διατάχθηκε η ανάκλησή τους από την αγορά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής προϊόντα κατεψυγμένο «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο», με εμπορική ονομασία «ΑΡ-ΚΑΣ», σε συσκευασία του 1kg, παρασκευαστής - συσκευαστής «Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου», το οποίο διατίθετο από το σούπερ μάρκετ «ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, Υποκατάστημα της Καβάλας» και Σαλάμι Βοδινό με εμπορική ονομασία «Destan», σε συσκευασία των 500g, που παρασκευάσθηκε από την ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH, με αριθμό έγκρισης NL 77 EG, το οποίο διατίθετο από το παντοπωλείο «Γιακούπ Γιακούπ, Φίλυρα Σάππων, Ροδόπης».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των προϊόντων αυτών από την ελληνική αγορά και έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Σε ό,τι αφορά τους μέχρι σήμερα εργαστηριακούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, έχουν ληφθεί 84 δείγματα που αφορούν  διάφορες κατηγορίες προϊόντων και από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 33 δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει συνολικά τέσσερα θετικά δείγματα.

Σχόλια