Ελλάδα

DNA αλόγου σε βοδινό κρέας εντόπισε ο ΕΦΕΤ

Την ύπαρξη DNA αλόγου σε βόειο κατεψυγμένο κρέας τροφίμων εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο θετικά δείγματα, που αφορούν σε ισάριθμες παρτίδες βόειου κατεψυγμένου κρέατος συνολικής ποσότητας 1.064 κιλών, με την επισήμανση FROZEN BEEF MEAT NECK και FROZEN BEEF MEAT TOPSIDE της επιχείρησης "Ζηκούδη Βασιλική". Οι συγκεκριμένες παρτίδες κρέατος είχαν εισαχθεί από τη Ρουμανία.

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, οι ποσότητες αυτές έχουν ήδη δεσμευτεί από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στις 14/02/2013.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια 76 δείγματα και έχουν αναλυθεί τα 26, εκ των οποίων τα δύο βρέθηκαν θετικά. Τα 76 δείγματα ελήφθησαν από ελέγχους σε παραγωγικές-μεταποιητικές μονάδες κρέατος, catering, ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντιπροσωπευτική και αναλογική κάλυψη ανά την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΕΤ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, συνεχίζει να πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας. Στην περίπτωση και άλλων θετικών αποτελεσμάτων θα παρθούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σχόλια