Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: "Αλλαγή θεσμικού πλαισίου στις επιχειρήσεις"

Την υποστήριξή του στo εγχείρημα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, που επαναλειτουργούν το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, μετά την εγκατάλειψή του από την προηγούμενη διοίκηση και την πτώχευση της μητρικής εταιρείας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη ΒΙΟΜΕ το πρωί της Τετάρτης.  

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα δώσει ελπίδα σε ανάλογα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης.

Όπως είπε, η προσπάθεια της ΒΙΟΜΕ μπορεί να αποτελέσει και ένα «πιλοτικό εγχείρημα» για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας.

Σημείωσε δε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα συσσωρευμένα κέρδη των προηγούμενων ετών έξω από τις επιχειρήσεις και να τα φορτώνουν στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν έχει γίνει σε μία και δύο, αλλά σε εκατοντάδες και χιλιάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα, αφήνοντας στον άσο τους εργαζόμενους».

«Η δική σας η περίπτωση έχει φυσικά τις ιδιαιτερότητές της, όμως εμείς θέλουμε να δούμε συνολικά ένα πιλοτικό σχέδιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, με αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, να υποστηριχτούν τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα ανέφερε και την εμπειρία της Αργεντινής, όπου με παρόμοιες πρακτικές - μεταξύ αυτών και με στήριξη συνεργατικών σχημάτων - «από 24% μείωσαν σε έξι χρόνια την ανεργία σε 6%», όπως είπε.

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ Θεσσαλονίκης με θέμα "Η Αριστερά απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση" στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση του ΤΕΙ για την ανώτατη εκπαίδευση και το σχέδιο "Αθηνά" του υπουργείου Παιδείας.

Σχόλια