Ελλάδα

Εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε μορφή φιλέτου στην Ελλάδα

Το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου παίρνει διαστάσεις και στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες κλιμάκιο του ΕΦΕΤ εντόπισε "μαϊμού" μοσχαρίσιο κρέας σε μορφή φιλέτου ή μπριζόλας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι και αυτό αλογίσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

Να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτία σε ψυγεία τα οποία περιείχαν κιμά αλόγου σε κατεψυγμένη μορφή από τη Ρουμανία. Επίσης στα ψυγεία της εταιρείας εντοπίστηκαν παρόμοια φορτία, ενώ οι έως τώρα κατασχεμένες ποσότητες φτάνουν μέχρι και τους 18 τόνους, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, κ. Γιώργο Λεχουρίτη.

Η ύπαρξη του νέου αυτού φορτίου έγινε γνωστή κατόπιν εγγράφου του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ενημέρωνε τις περιφέρειες για το διατροφικό σκάνδαλο.

«Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ από τις 12 Φεβρουαρίου να με ενημερώσει τι ακριβώς έχει κάνει, πώς κινείται σε επίπεδο ελέγχων και εάν έχουν ληφθεί δείγματα προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά», αναφέρει ο κ. Λεχουρίτης, ο οποίος προσθέτει πως θα τον κάλυπτε εάν γνώριζε πως ο ΕΦΕΤ πήρε 100 δείγματα από την αγορά. Όμως «αντ' αυτού έχουμε μια σιωπή προς την κατεύθυνση ότι ελέγχουμε την αγορά», όπως λέει.

Ερωτήματα εγείρονται και από το δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 21 Φεβρουαρίου, από το οποίο προκύπτει πως τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων οι οποίοι γίνονται ύστερα από σύσταση της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου. Όμως μέχρι τότε ο καταναλωτής πώς μπορεί να γνωρίζει τι καταναλώνει;

Στη συνέχεια ο κ. Λεχουρίτης αποκαλύπτει πως κυκλοφορούν υποπροϊόντα αλογίσιου κρέατος σε κατεψυγμένη μορφή - μπάλες - οι οποίες διακινούνται ως βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας.

«Το παίρνει η αλλαντοβιομηχανία, το ανακατεύει με άλλο κρέας και μου το πασάρει σε μορφή λουκάνικου, σαλαμιού και άλλων. Σίγουρα δεν προκύπτει μόνο θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, αλλά και θέμα ασφάλειας. Αυτά τα κρέατα, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Υγείας της ΕΕ, διακινήθηκαν από μια σπείρα που αγόραζε άλογα από σφαγεία της Ρουμανίας», σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης.

Σχόλια