Ελλάδα

Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Παπαγεωργόπουλος

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου.

Αναλυτικά, μετά από πέντε μήνες δίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε σήμερα Τετάρτη ένοχους για την υπόθεση του σκανδάλου υπεξαίρεσης στο Δήμο της πόλης τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια και τον πρώην ταμία του Δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, καθώς και τους δυο προϊσταμένους της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο πρώην ταμίας του Δήμου και κεντρικός κατηγορούμενος, Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε σε ισόβια και 9 χρόνια κάθειρξη, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος σε ισόβια κάθειρξη και ο πρώην γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας σε ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση.

Ο Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών Δημοσίου, και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση στην υπεξαίρεση, ενώ ο Μιχάλης Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνδρομή σε πλαστογραφία.

Στους δυο προϊσταμένους της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου το δικαστήριο πρότεινε 10 και 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι θα αφεθούν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Αθώοι κρίθηκαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάθαρος.  

Το δικαστήριο επίσης όρισε το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης στο ποσό των 21,1 εκατ. ευρώ.

Στην ετυμηγορία τους οι δικαστές ανέδειξαν ως κεντρικούς πρωταγωνιστές το δίδυμο Παπαγωργόπουλου-Λεμούσια.

«Δυνατά μυστικά τους κρατούσαν αλληλέγγυους», είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Λεμούσιας ξέσπασε στο εδώλιο, φωνάζοντας ότι είναι «αθώος». «Εδώ μέσα χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη», είπε.

Οι υπόλοιποι δέκα αθωωθέντες χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι ξέσπασαν σε κλάματα.

Σχόλια